Dagens Bild: Burgsvik – Burgsviken

081123-001.jpg

081123-002.jpg

Om etablisemanget på Gotland, och i första hand turistprofitörerna, hade den minsta känsla för naturen skulle de inse vilket otrolig värde som finns i den.

När jag var i 15-års-åldern åkte jag två höstar i rad upp till Björkliden – 20 mil norr om polcirkeln – för att göra dagsutflykter och få se när björkarna skiftade färg från grönt till gult/rött och slutligen stå kala. Hela den processen gick på en vecka så det vara viktigt att ha tur att pricka in rätt vecka. Men båda gångerna hade jag den turen och fick uppleva fanstastiska naturscenerier.

Här på Gotland har vi också speciella naturupplevelser som inte är alla förunnat. Över Burgsvik är det på kvällar och nätter fantastiska stjärnhimlar som stadsbor kanske aldrig har upplevt. Och för några veckor sedan hade vi natthimlarna fyllda av kacklande vitkindade gäss som flyttade söderut. I maj flyttar de tillbaka mot norr men då flyttar de mestadels på dagarna.
Att få uppleva känslan, som man får när man står med huvudet tillbakalutat och stirrar upp mot stjärnhimlen, och hör ett intensivt kacklande, utan att se varfrån kacklet kommer, är verkligen magiskt.

Jag är övertygad om att ifall jag själv hade haft planer på att ge mig in och profitera på turism skulle jag komma på många andra magiska upplevelser som det skulle gå att tjäna sig en hacka på. Men de som är inne i branchen och har sitt levebröd från turistföretagande tycks inte se fler värden på Gotland än sommarens sol och bad. Och detta tror jag beror på att naturen, i sig, inte räknas av de bofasta här. Naturen är bara något, i sig värdelöst, som ska exploateras. Därför har inte heller Gotland någon marknadsföring inriktad på de speciellt magiska tillfällen som årligen infinner sig i Gotlands underbart vackra natur. Uppenbarligen är det så att här kan inte en blind höna hitta något frö. 🙂

I norra Sverige är naturen det viktigaste av allt i många människors liv. Arbete kan de vara utan, men de kan inte vara utan naturupplevelserna. Där ägnar sig var och varannan åt olika typer av naturaktiviteter. Därför inser de också vilket otroligt värde naturen, i sig, har. Och denna insikt har de också använt för att locka besökare och få inkomster. Även om det i norr kanske inte kommer lika många besökare, per år, som till Gotland, så har de lyckats med det som det tjatats om på Gotland i mer än 25 år: I norr har de lyckats förlänga säsongen. Och då räknar jag ändå bort den självklara vinterturismen som ägnar sig åt skidåkning. En turism som Gotland inte har förutsättningar för även om kommunalrådet Eva Nypeliuz (c) och turistprofitören Pigge Werkelin var på gemensam studierresa till Åre.

Och vad lärde de sig då i Åre? Uppenbarligen ingenting!

Så Gotland fortsätter öppna sig och stänga sig för besökare utifrån sommarlovets början och slut. Och den natur, som enligt Gotlands Turistförenings undersökningar är den huvudsakliga orsaken till att besökare reser till just Gotland, fortsätter att förstöras med meningslösa, enbart sommaröppna, exploateringar.

Jag menar inte att det skulle kunna bli möjligt med lika mycket turism på höst, vinter och vår som på sommaren. Men att marknadsföra sig med ”lever året runt” utan att precisera vad fan man ska gör som beökare på Gotland när inte vädret är varmt, och man kan bada och sola, är så jävla oproffsigt. Det räcker inte att säga ”Gotland – den magiska ön”.

  • En grundläggande kunskap i marknadsföring är att man ska vara tydlig. – Vad erbjuds och vad förväntas kunden göra. (naturupplevelser på Gotland – åk till Gotland)
  • En annan grundläggande kunskap, om man är i turistbranchen, är att man måste hålla öppet för att få kunder.

Kanske är det så att de som driver turistföretag är nöjda med att enbart ha öppet på sommaren. Ägarna till turistföretagen får på den korta tiden troligen in tillräckligt för att livnära sig året om. Men i så fall; Varför tjatas det så in i helvete om att förlänga säsongen? Är det bara för att lura beslutsfattare och boende på ön om att turismen, i en framtid som i verkligheten aldrig kommer, ska ge arbeten och välfärd åt alla året om. Och att det därför är motiverat med att ge så in i helvete mycket av kommunens skattepengar till olika satsningar för att stötta turistföretagen.

Vad tror du? Och vad tror du om Gotlands natur som dragplåster höst, vinter och vår?

Andra bloggar om: , , ,

Lämna en kommentar