Dagens Bild: Burgsvik – kulturlandskapet

081207-001.jpg

081207-002.jpg

Igår skrev jag för första gången på tre månader en bloggartikel till min andra blogg. Eftersom jag inte har någotsom pockar på att komma ut här idag så återanvänder jag gårdagens skrivinsats här.

En av mina idoler (det kanske var att ta i, men låt gå för det), och någon som jag skulle kunna bli ganska lik om jag lät håret växa 🙂 , är Göran Greider. Han är verkligen en mästare på att återanvända det han skriver. Det kan vara en artikel i en tidning, som hamnar i en bok, som sedan hamnar i en annan tidning.


Spela in dina telefonsamtal – de kan bli viktiga bevis

Personuppgiftslagen PuL har blivit rimlig

När personuppgiftslagen (PuL) trädde i kraft 1998 blev det förbjudet att spela in telefonsamtal på digitala medier. Detta ändrades i och med Personuppgiftslagen (Pul) 2.0 som kom januari 2007, och som innebar massor av lättnader. Nu blev den initialt fullkomligt rigida lagen rimlig. Därför tänkte jag tipsa om tekniker för att spela in telefonsamtal.

Ja, man får spela in sina egna telefonsamtal. Samtal där man själv är den ena parten är det lagligt att spela in. Det gäller även om den man talar med inte vet om att han/hon blir inspelad. Däremot är det förbjudet att spela in andras telefonsamtal.

För att spela in från en vanlig telefon är det nog svårt att hitta något bättre än denna inspelningsmodul för 149 kronor från Clas Ohlson. Den kopplas in direkt på telefon-tråden och ger ett suveränt brusfritt ljud. I andra änden kopplar man in valfri inspelningsmedia – kassettbandspelare, digitalt fickminne o.dyl – som har uttag för en vanlig 3,5 millimeters stereo/mono-propp.

Ska man spela in samtal via Skype på datorn så finns det för Linux ett gratis inspelningsprogram som heter Skype Call Recorder och för Windows finns bland andra gratisprogrammet CallGraph. Något gratis inspelningsprogramm för Mac hittade jag inte vid min ytliga sökning på Google. Ni som vill leta efter andra alternativ kan själva söka på “record skype” och lägga till linux, windows eller mac.

Varför ska man då spela in telefonsamtal?

Nä, det är inte samtalen med min mor som jag spelar in. Men det finns ondskefulla lögnaktiga ansvarslösa människor ute i den grymma hårda verkligheten. Det finns politiker, myndighetspersoner och bostadsbolag som man kan behöva ställa till svars. Det kan röra sig om rent privata angelägenheter eller kanske en interjuv. Många som ställs till svars eller interjuvas har en benägenhet att i telefon lova mer än de senare kan hålla och stå för.

Det finns massor med situationer där det senare kan visa sig nödvändigt att ha telefonsamtal inspelade. Skulle en tvist uppstå så är det nödvändigt med bevis på vad som faktiskt har sagts. Extra viktigt om man tillhör en lägre sammhällsklass som tvistar mot någon högre upp på samhällspyramiden. För rättsvårdande instanser ökar trovärdigheten ju högre upp man befinner sig på samhällsstegen, och på motsvarande sätt är man mindre trovärdig desto längre ner i hierarkin man befinner sig. Spela därför in och spara dina telefonsamtal – de kan någon gång i framtiden komma mycket väl till pass.

En liten lärdom från mitt yrkesliv.

Som fotograf jobbade jag i över tio års tid ihop med en viss journalist. Vi gjorde under dessa år massor av jobb tillsammans. Han hade alltid en bandspelare med sig under interjuverna. Den hade han på samtidigt som han skrev ner det som sades.
Men när vi interjuvade statsråd – jag har bl.a varit med och interjuvat alla arbetsmarknadsministrar från Börje Hörnlund till Mona Sahlin – hade han alltid med sig två bandspelare. Dessa två hade han på samtidigt som han skrev ner det som sades. Han ville helt enkelt försäkra sig om att allt han kom att skriva i sina artiklar skulle finnas säkert förvarat på något av banden, ifall det som han skrev senare skulle bli dementerat av ifrågavarande statsråd.
Så medan han behövde vända bandet på den ena bandspelaren spelade den andra bandsplaren in det som sades under tiden. Inte en stavelse gick till spillo.
Det skulle också kunna uppstå något tekniskt problem på en av bandspelaran eller banden. Med två bandspelare var han ganska rejält garderad mot alla eventualiteter.
Att han i vanliga fall – vid intervjuver med “vanliga” människor men även med chefspersoner och direktörer – nöjde sig med en bandspelare visar hur stort förtroende han hade för statsråden.

Lämna en kommentar