Min Skype-telefon Acer One

137

Skype

Skype känner ni väl till? Vanligtvis förknippar man Skype med att prata med varandra gratis via datorn. Men numera finns det även Skype-telefoner som gör att man helt kan vara utan dator men ändå kunna kommunicera via Skype. Skype-telefoner fungerar precis som en vanlig telefon och man kan även ringa till, och ta emot samtal från, vanliga telefoner med en Skype-telefon.
Själv har jag sagt upp mitt vanligt telefonabonnemang för att helt förlita mig på Skype. Jag kan numera nås via Skype på två sätt. (Hör av er!) Dels kan andra som också använder Skype helt utan några som helst kostnader nå mig på min Skype-adress ”magnus_berg,burgsvik”. Dels kan jag nås från det vanliga telefonnätet på nummer ”08-519 70 274”. Skype har, än så länge i alla fall, ett begränsat antal riktnummer att välja ur. Men eftersom många inflytelserika småpåvar vill att Gotland ska bli en ö i Stockholms yttre skärgård så kanske det snart blir 08 som gäller även på Gotland. 😉

För att man ska kunna ringa från Skype ut till vanliga telefonnätet betalar man antingen in en så kallad kredit (förskottsbetalning) – ni kan på bilden se att jag har 33.60 tillgodo – eller så betalar man en månatlig avgift och ringer sedan helt utan extra kostnader till alla vanliga (fasta) telefoner.
Jag betalar 34.50 per månad och får då ringa obegränsat till alla vanlig (fasta) telefoner i Sverige utan vare sig öppnings- eller minutavgift. För en tia till får man ringa till hela Europa och för ytterligare några tior ringer man hela världen.
När jag ska ringa till mobiler eller utomlands dras öppnings- och minutavgift från min kredit.

Skype-telefoner

(Den bästa Skyptelösningen enligt mig är inte en Skypetelefon utan är en strömsnål minilaptop. Mer om det i avsnittet nedanför detta avsnitt.)

Det finns flera olika Skypetelefoner att välja på. Men gemensamt för dem alla är att man måste i ha ett bredband för att kunna använda dem.

Det verkar som wifi-telefonerna har försvunnit från den svenska marknaden. Wifi-telefoner ansluts till ett trådlöst nätverk istället för med en nätverkskabel. Wifi-telefoner kan man använda ute på stan eller andra platser där det finns accesspunkter. Men eftersom man måste logga in med en webbläsare för att kunna ansluta till Telias surfzoner så var en Wifi-telefoner inte användbar för mig mer än hemma med min trådlösa router. Och då föll, för mig, hela idén med wifi-telefon.

Vanligaste Skypetelefonen är så kallade dualphone. Dessa kan anslutas både till det vanliga telefonnätet och till nätverk/Skype. De flesta dualphones är av typen dect-telefoner. Det betyder att de har en basstation och en separat lur med radiokontakt mellan enheterna. Det jag inte gillar med dect-telefoner är att radiosignalen är konstant på högsta effekt – till skillnad mot mobiltelefoner som reglerar sändningseffekter efter behov dvs efter avståndet till närmsta mottagare. Jag är inte så förtjust i att ha massa radiosignaler i mitt hem. Dessutom är jag osäker på om man kan byta batteri i lurenheten på dect-telefoner. Men det finns nog även dect-telefoner med utbytbart batteri. I annat fall måste man köpa en helt ny telefon när det uppladdningsbara batteriet är förbrukat.

Jag testade en Ipevo Solo Skype-telefon. Den kopplas in enbart via en nätverkskabel, via min router, till bredbandet. Routerna används som en skarvdosa för att kunna koppla in flera enheter till ett bredband. Varje enhet får då sin egen adress – så kallat IP-nummer. Ipevo Solo har ett nätverksuttag som gör det möjligt att ansluta en dator genom telefonen, men hur det funkar i praktiken med IP-nummer osv vet jag inte.
Ipevo Solo en lur som är ansluten med kabel. Den har också högtalarfunktion, vilken är utmärkt att använda när man hamnar i en telefonkö. Telefonen var en verklig kvalitetsprodukt om det inte var för den viktigaste egenskapen; ljudet. Ljudet var helt oacceptabelt. Det berodde på att samplingsfrekvensen bara var på 8 Mhz mot Skypes samplingsfrekvens på 16 Mhz.

(Ur http://wiki.kontrollrummet.com/Samplingsfrekvens
”Som bekant, så är standarden för audio-CD 44.1kHz/16-bit – och om audio-CD är det tänkta slutmediat, så är det ganska meningslöst att använda en högre samplingsfrekvens än 44.1kHz eftersom omvandlaren i CD-spelaren har ett lågpassfilter som gör det omöjligt att frekvenser över 22.05kHz spelas upp.”)

Därför skickade jag tillbaka Ipevo Solo:n och siktade in mig på en strömsnål minilaptop.

Den optimala Skype-telefonen

Det senaste halvåret har det dykt upp en hel rad olika minilaptoppar på marknaden. Dessa är mycket strömsnåla, vilket är en förutsättning för att låta en sådan stå på dygnet runt och fungera som telefon. De flesta datorer av de senasaste modellerna minilaptopar har en Intel Atom-processor. Dessa drar otroligt lite energi.

(Ur http://en.wikipedia.org/wiki/Silverthorne_(CPU)
”The Intel Atom platform with the 945GSE Express chipset has a specified maximum TDP of 11.8 W, with the processor only making up a relatively small portion of the total power.”)

Jämför dessa totalt 11.8 watt, där Intel Atom-processorn drar 2,5 watt, med min stationära dators processor som drar 125 watt (enbart processorn) och min bärbara vars processor drar 35 watt (enbart processorn).
Basen i min Skype-telefon är en Acer One 110. Den har Linpus Linux Lite förinstallerat och har ingen vanlig hårddisk. I stället för hårddisk har den en SSD, typ ett minne, på 8 GB. Där finns alltså inte utrymme för någon musik- eller film-samling. Men dessa 8 GB kan sedan kompletteras med upp till 2 vanliga SD-minnen, sådana som sitter i kameror bland annat. Fördelen med SSD är att det inte finns några rörliga delar vilket dels ger stöttålighet men framför allt ger fördelen av att förbruka mindre energi.

För att kunna använda en minilaptop som Skype-telefon måste man ha någon form av telefonlur eller headset. Visserligen har dessa minilaptoppar både mikrofon och högtalare med det är betydlig behagligare att ha ”riktiga” grejer. Man kan välja en telefonlur med datoranslutning via USB, men jag föredrar headset eftersom det ger mig händerna fria vilket inte är minst viktigt om man skulle hamna i en seg telefonkö. MEN HEADSETET MÅSTE ANSLUTAS TILL USB. Det funkar inte med att ansluta headsetet till hörlursuttaget eftersom det stänger av datorn högtalare. Och högtalarna måste man ju ha igång för att höra om någon ringer.
Ett headset med USB-anslutning fungerar som en egen ljudenhet, ljudet dit passerar alltså inte genom datorns ljudkort. I Skype konfigurera man det så att ljudet in och ut går till headsetet medan ringsignalen går till datorn högtalare.
JAG LYCKADES INTE FÅ MITT USB-ANSLUTNA HEADSET ATT FUNGERA MED DET FÖRINSTALLERADE LINPUS LINUX LITE. Om detta är en fråga om konfigurering eller avsaknad av drivrutin vet jag inte. Eftersom jag ändå avsåg att installera mitt älskade Debian GNU/Linux, som jag kör på mina två andra datorer, så brydde jag mig inte om att söka lösa problemet. Med Debian GNU/Linux fungerade headsetet perfekt och därmed fungerade också min ”Skype-telefon”.

Förutom Skype-telefon har jag nu möjlighet att alltid snabbt och lätt kolla upp något jag plötsligt kommer på att jag vill läsa eller söka på nätet. Jag kan snabbt och lätt göra anteckningar och allt annat som en dator är användbar till. Men denna lilla ”leksak” är inte en ersättning för en riktig dator. Den är ett mycket bra komplement eftersom den alltid står på. Men den är på alla sätt för liten för att användas som arbetsredskap.

22 svar på ”Min Skype-telefon Acer One”

 1. Hej!

  Jag måste bara säga att jag tycker du fått med många bra aspekter vad gäller Skype-användande. Väl skrivet! Själv använder jag Skype med min laptop men siktar på att hitta en fast, inte alltför dyr, Skypetelefon, alternativt en trådlös telefon som inte använder DECT, med tanke på strålningsaspekten. Efter en marknadsundersökning i Sverige har jag funnit att utbudet är extremt dåligt och de alternativ som finns är föråldrade och enormt dyra.

  Ha en bra dag,
  Anders Törnkvist

  Svara
 2. Hej!

  Jag måste bara säga att jag tycker du fått med många bra aspekter vad gäller Skype-användande. Väl skrivet! Själv använder jag Skype med min laptop men siktar på att hitta en fast, inte alltför dyr, Skypetelefon, alternativt en trådlös telefon som inte använder DECT, med tanke på strålningsaspekten. Efter en marknadsundersökning i Sverige har jag funnit att utbudet är extremt dåligt och de alternativ som finns är föråldrade och enormt dyra.

  Ha en bra dag,
  Anders Törnkvist

  Svara
 3. Jag såg att Net-on-net hade en skype-telefon av “kontorsmodell” för omkring 1200:- Men den såg plastig ut på bilden. Jag gjorde ingen närmare undersökning av telefonen så jag vet inte om ljudet är bra.

  Svara
 4. Hej!
  Funderar på att säga upp det fasta abbonemagent och övergå till: Skype, ePhone, Comhems bredbandstelefoni??
  Du verkar så insatt vad rekommenderar du?

  Svara
 5. Hej!
  Funderar på att säga upp det fasta abbonemagent och övergå till: Skype, ePhone, Comhems bredbandstelefoni??
  Du verkar så insatt vad rekommenderar du?

  Svara
 6. Bredbandstelefoni hade jag under ett drygt års tid med UPC. Det funkade lika bra, och på samma sätt, som vanligt telefoni. Förutom att det inte fungerar vid strömavbrott.

  Skypetelefoni har jag kört sedan årsskiftet – mitt vanliga telefonabonnemang upphörde efter tre månaders uppsägningstid i mars – på det sätt, med den lilla datorn, jag beskriver ovan. För mig fungerar det utmärkt. Men ibland händer det att vissa personer säger sig höra dåligt. Detta är personer som är kopplade via en växel – såsom myndighetspersoner, veterinärer, tandläkarreception och ledarskribenter. Fråga mig inte varför det är så.
  När jag ringer min väns mobiltelefon i Holland så är det inga problem. Aldrig heller är det några problem när jag ringer min mor, eller vänner, via deras vanliga hemtelefon.
  Det du ska göra är att noggrant räkna på hur mycket du tjänar på att använda Skype. Jag fick t ex 30 kronor högre bredbandsavgift när jag gick ifrån Telia:s telefoni. Men å andra sidan ringer jag gratis till ALLA fasta telefoner i Sverige för endast (allt inräknat utom hårdvara) 34:50 per månad.

  Svara
 7. Har beställt från Skype och fått produkter levererade från ?Instoreshop?.Emballaget var trasigt och produkten likaså.Hur gör jag för att kunna reklamera varan för att få ny dito ?
  Har försökt på alla möjliga sätt , men den som inte vill svara så vill inte. Men SKYPE eller deras återförsäljare ??!!
  Vad göra
  MVH / Svenne

  Svara
 8. Har beställt från Skype och fått produkter levererade från ?Instoreshop?.Emballaget var trasigt och produkten likaså.Hur gör jag för att kunna reklamera varan för att få ny dito ?
  Har försökt på alla möjliga sätt , men den som inte vill svara så vill inte. Men SKYPE eller deras återförsäljare ??!!
  Vad göra
  MVH / Svenne

  Svara
 9. Sven. Jag ställde en fråga till Skype:s shop via mejl en gång och fick efter lång tid till svar att de inte kan besvara mejl på svenska. Du kan ju testa att skriva till dem på engelska och se om det blir något svar.
  Har du fortfarande problem med Skype shoppen så kontakta din konsumentvägledare, om din kommun har brytt sig om att ha en sådan. De kan, förutom inrikes, även hjälpa till med ärenden inom EU.

  För övrigt tycker jag inte att Skype shopen är någon höjdare.

  TÄNK PÅ ATT BARA FÖR ATT EN VARA HAR (MOT BETALNING TILL SKYPE SÅ KLART) FÅTT MÄRKAS MED SKYPE SYMBOLEN – SKYPE CERTIFIERAD – SÅ INNEBÄR INTE DETTA ATT PRODUKTEN PÅ NÅGOT SÄTT SKULLE GARANTERAS MOTSVARA ENS DE LÄGSTA KVALITETSKRAV. DEN SKYPE-TELEFON JAG SKRIVER OM I MIN BLOGGARTIKEL OVAN VAR SKYPE-CERTIFIERAD MEN HADE ÄNDÅ ETT TOTALT OACCEPTABELT DÅLIGT LJUD.

  Svara
 10. Har enbart Skype sedan 2,5 år tillbaka. Har en Netgear telefon som fungerar utan dator bara kopplad till mim router. Fungerar tillfredställande och billigt. Har dator i mitt hus i Thailand och har således samma telefonnummer där (08-XXXX)
  Har beställt en vara för ett par år sedan från Skypeshopen, GÖR ALDRIG DET. Om det är fel på varan så är det problem. Min telefon funkade ej (Philips), skickade tillbaka den på MIN bekostnad och fick en liten del tillbaka, dåligt.
  Letar efter en ny trådlös Skype telefon men det är svårt att hitta. Jag har även provat Belkin WIFI, men det var dålig täckning samt mycket dåligt batteri, numera såld via Tradera.

  Svara
 11. Har enbart Skype sedan 2,5 år tillbaka. Har en Netgear telefon som fungerar utan dator bara kopplad till mim router. Fungerar tillfredställande och billigt. Har dator i mitt hus i Thailand och har således samma telefonnummer där (08-XXXX)
  Har beställt en vara för ett par år sedan från Skypeshopen, GÖR ALDRIG DET. Om det är fel på varan så är det problem. Min telefon funkade ej (Philips), skickade tillbaka den på MIN bekostnad och fick en liten del tillbaka, dåligt.
  Letar efter en ny trådlös Skype telefon men det är svårt att hitta. Jag har även provat Belkin WIFI, men det var dålig täckning samt mycket dåligt batteri, numera såld via Tradera.

  Svara
 12. Varning för Instoreshop! Jag beställde EN Freetalk Wireless till datorn men de bokförde genast TVÅ st på mitt kreditkort. Skickade mail några timmar efter beställningen och fick till svar att dom ej kunde ändra! Efter två dagar kom nbesked om att leveransen hade varit slut på lagret men nu börjat levereras. Efter detta har det gått 10 dagar och jag har inte sett röken av leveransen. (Däremot blivit av med drygt 1600 kr på mitt kort). Bedragare?

  Svara
 13. Hej, jag ser att det var längesen Ni hade den ovanstående konversationen och jag kan bara hoppas att Du Magnus ser mitt ”brev”, det var en fin sammanställning Du hade gjort 🙂 Jag skulle vilja köra Skype istället för ett vanligt telefonabonnemang. Jag har en Asus EEE med Xandros Linux (antar jag, hittade det på nätet), har Du nåt bra tips på vilket USB headset som jag skulle kunna använda till denna. Visst borde jag kunna använda denna dator som Skypetelefon? Vidare så undrar jag hur man skulle kunna lösa att vara kontaktbar (på ett smidigt sätt), när jag åker på en resa till Thailand i slutet av detta år. Jag funderar på en Skypetelefon, typ 3:s skypetelefon (mobiltelefon) vad har Du för erfarenhet av denna? Vore tacksam för lite tips och idéer om detta. Med vänliga hälsningar L-Å

  Svara
 14. Hej, jag ser att det var längesen Ni hade den ovanstående konversationen och jag kan bara hoppas att Du Magnus ser mitt ”brev”, det var en fin sammanställning Du hade gjort 🙂 Jag skulle vilja köra Skype istället för ett vanligt telefonabonnemang. Jag har en Asus EEE med Xandros Linux (antar jag, hittade det på nätet), har Du nåt bra tips på vilket USB headset som jag skulle kunna använda till denna. Visst borde jag kunna använda denna dator som Skypetelefon? Vidare så undrar jag hur man skulle kunna lösa att vara kontaktbar (på ett smidigt sätt), när jag åker på en resa till Thailand i slutet av detta år. Jag funderar på en Skypetelefon, typ 3:s skypetelefon (mobiltelefon) vad har Du för erfarenhet av denna? Vore tacksam för lite tips och idéer om detta. Med vänliga hälsningar L-Å

  Svara
 15. Din Asus EEE duger bra till Skype-telefon. Enda synpunkten på headset som jag har är att det ska vara öppna lurar så att man hör vad man själv säger, annars känns det lite märkligt att prata. Men om skype-telefonen (datorn) ska kunna ringa ut genom sina högtalare måste du ansluta headsetet genom ett så kallat USB-ljudkort. Till vissa headset, som mitt Plantronics headset, medföljer detta men annars finns de att köpa för omkring en hundring. Googla på ”USB ljudkort”.
  Jag har inte testat några Skype-mobiler eller Skype på mobiltelefon.

  Svara
 16. Hej!
  Intressant att läsa om dina erfarenheter av Skype. Jag har Skypat i några år nu o är mycket nöjd. Har även vanligt abonnemang via Telia bredbandstelefoni o tyvärr lite väl höga räkningar från tid till annan. Jag har även Telia kontantkort i min mobil o det suger där oxå tyvärr eftersom jag har så dålig disciplin att inte tänka ekonomiskt. Har du nåt emot att vi kunde prata på telefon så jag kunde få utveckla o lyssna kring min egna situation. Jag har en fru från Vitryssland som nu bor hos mig. Tidigare var det en timma Skype om dan o det var fantastiskt att uppleva kontakten utan kostnad. Alltså en känsla av frihet. Nu bor hon här alltså. Men, hon har en son o lite vänner däröver o på andra ställen o hon Skypar på min Mac en hel del. Sedan en tid tillbaka har hon en Acerone med Linux (Samma som du? – ingen hårddisk), som jag gav till henne för att Skypa med bla. Men jag har inte kunnat etablera Skype i den. Hur göra? Kan det ha med vilken Linux det sitter i den? Vore fint om jag kunde få in detsamma o även övergå till den situation du har, dvs att inte ha fast abonnemang utan bara Skype. Jag har firma så det kanske inte är det bästa, men jag har så få kunder o smalt så det gör egentligen inget. Det är ju då jag ringer ut som det kostar.. Svara är du bussig. Gärna att vi kunde prata senare… Vänliga hälsningar /Görgen o Anna

  Svara
 17. Hej!
  Intressant att läsa om dina erfarenheter av Skype. Jag har Skypat i några år nu o är mycket nöjd. Har även vanligt abonnemang via Telia bredbandstelefoni o tyvärr lite väl höga räkningar från tid till annan. Jag har även Telia kontantkort i min mobil o det suger där oxå tyvärr eftersom jag har så dålig disciplin att inte tänka ekonomiskt. Har du nåt emot att vi kunde prata på telefon så jag kunde få utveckla o lyssna kring min egna situation. Jag har en fru från Vitryssland som nu bor hos mig. Tidigare var det en timma Skype om dan o det var fantastiskt att uppleva kontakten utan kostnad. Alltså en känsla av frihet. Nu bor hon här alltså. Men, hon har en son o lite vänner däröver o på andra ställen o hon Skypar på min Mac en hel del. Sedan en tid tillbaka har hon en Acerone med Linux (Samma som du? – ingen hårddisk), som jag gav till henne för att Skypa med bla. Men jag har inte kunnat etablera Skype i den. Hur göra? Kan det ha med vilken Linux det sitter i den? Vore fint om jag kunde få in detsamma o även övergå till den situation du har, dvs att inte ha fast abonnemang utan bara Skype. Jag har firma så det kanske inte är det bästa, men jag har så få kunder o smalt så det gör egentligen inget. Det är ju då jag ringer ut som det kostar.. Svara är du bussig. Gärna att vi kunde prata senare… Vänliga hälsningar /Görgen o Anna

  Svara
 18. Hej Magnus. Såg ditt meddelande först nu. Provade o ringa (från Skype… :-)), men inget svar. Det kanske är lite sent… Säg en tid så ringer jag. mvh/gk

  Svara
 19. Hej intressant detta med skype är själv inne på att skaffa skype man kan för 55kr i månaden plus lika mycket till ringa till fasta telefoner mobiler i

  Sverige 10.000min i månaden är sugen på detta för 100kr i månaden för ja ett riktigt nummer och kan ringa en massa mobiler fasta telefoner.

  Har idag en asterix telefon växel hemma som ja tänkte koppla ihop med skype. Min fråga är hur är kvaliten på ljudet med skype?

  Svara
 20. Hej intressant detta med skype är själv inne på att skaffa skype man kan för 55kr i månaden plus lika mycket till ringa till fasta telefoner mobiler i

  Sverige 10.000min i månaden är sugen på detta för 100kr i månaden för ja ett riktigt nummer och kan ringa en massa mobiler fasta telefoner.

  Har idag en asterix telefon växel hemma som ja tänkte koppla ihop med skype. Min fråga är hur är kvaliten på ljudet med skype?

  Svara

Lämna en kommentar