Inga jobb på Sudret – Sanningen om Austre kryper fram

080929-002

”Sanningen kryper fram” var titeln på ett häfte med fyra artiklar av Vilhelm Moberg som utgavs 1943. Artiklarna hade under hösten 1940 och våren 1941 publicerades i den orädda och av Torgny Segerstedt utgivna Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. GHS hade den för svenska staten otrevliga egenheten att publicera nazikritiska artiklar. På tvärs mot de föreskrifter som meddelades media av statliga informationsbyrån.
Mobergs artiklar avslöjade fyra händelser där svenska staten, på olika sätt, underlättade de tyska krigsanstängningarna mot våra grannländer. Något som de ”ansvarstagande” medierna förteg.

Även på Gotland finns det massor av sanningar att avlöja. Här finns också ”ansvarstagande” media som inte låter sanningen krypa fram; åtminstone inte på de redaktionella sidorna. Som tur är är inte gotländsk lokalpress lika ”ansvartagande” när det gäller insändarsidorna; som både är frispråkiga och imponerande omfångsrika.

Idag kröp sanningen fram om Peter Tumegård, Visbyhem och hans löften om arbetstillfällen; vilka utlovats bara Tumegård fick exploatera Austre. I Gotlands Tidningar kunde man läsa följande insändare.

Bäste Peter Tumegård!
Du hävdar att du skapar arbetstillfällen här på Storsudret med ditt planerade projekt i Holmhällar. Vi hantverkare har däremot en helt annan uppfattning.
Du har snart färdigställt den så kallade kyrkbyn i Burgsvik och vi har inte fått vara med. Vad är det som säger att du plötsligt skall börja anlita oss vid Austre strand? Du glömmer också att meddela att din ena partner är Willa Nordic, som levererar modulfärdiga hus, så där finns troligen inte mycket för oss, vare sig material eller arbete.
Du skriver till och med att vissa mindre hus kommer färdiga på lastbil och ställs på plats, möblerade och klara.
Vidare har du eget byggföretag i Visby (Visbyhem). Kommer då inte ditt eget företag att montera husen?
Nej, vad det gäller jobb tror vi inte att vi på sudret blir så speciellt gynnade.

Företagare Storsudret

Andra bloggar om: , , ,

Lämna en kommentar