Dagens Bild: Burgsvik – glesbygd

090205-001

090205-002

090205-003

Uppdrag Granskning hade igår ett mycket intressant program om glesbygd. Det handlade om det glesnande Norrland men var fullt relevant även för andra svenska glesbygder som Gotlands landsbygd.

Grundorsaken till avflyttningen är bristen på arbete. Och det hjälper inte med sommarjobb – vilket Gotlands politiker är helt inriktade på som åtgärd mot utflyttningen. För som en kvinna som deltog i programmet sa så går det inte att försörja sig på säsongsarbete. Hon planerade inom kort, när hennes dotter flyttat hemifrån, att flytta från glesbygden in till en stad.

För Gotlands del tror jag det vore bra att upprätta kompetensregister över olika orter och/eller församlingar. Till dessa register kan de som är arbetslösa eller drömmer om att få arbete närmare hemmet anmäla sig med en CV. Detta register kan sedan kommunen använda för att ragga företag för etablering på Gotlands landsbyggd. Kommunen kan konkret presentera vilken kompetens som finns att tillgå på Gotlands landsbygd.

De registrerades identiteter ska inte vara offentliga. Detta för att förhindra att konflikter uppstår som t ex att de registrerades nuvarande arbetsgivare blir sura för att deras anställda är öppna för nya arbeten. Försiktighet bör även iaktas när det gäller individers kompletta CV eftersom det går att identifiera personer bakom allt för utförliga kompetensbeskrivningar. Avsikten med registret är inte att presentera personer utan att beskriva kompetensen på och ikring olika platser på Gotlands landsbygd:
Presentera vilken kompetens som finns inom olika yrkesområden, och i hur stor omfattning, på och i kring olika orter och/eller församlingar på Gotland.

Sedan anser jag det var prinicipiellt fel att ge stöd till näringsidkare. Men nu är det ju så här i världen att olika länder, regioner och kommuner konkurrerar om företagsetableringar genom att erbjuda bidrag. Och så länge inte politikerna kan komma överens om att sluta med det ofoget så är det väl bara att (jag hatar uttrycket) ”gilla läget”. Men etableringsstöd ska vara förenade med krav. Det ska inte bli som när Uni-guide, med kommunalt stöd, flyttade till Burgsvik för att efter ett fåtal år ta sitt pick och pack och sticka, och lämna de anställda i sticket. Det ska finnas, mycket juridiskt vattentäta, avtal på att företag som får etableringsstöd ska finnas kvar en bestämd tid. Och då kan man inte komma och kräva mindre än fem år. Gärna tio. Skulle företaget under den avtalade tiden välja att flytta sin verksamhet ska hela, 100 procent, av stödet betals tillbaka. Utan pardon!

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Intressant

2 tankar på “Dagens Bild: Burgsvik – glesbygd”

  1. Jag blev en hel del inspirerad av den gamla ladugården och ville visa förfallet men också byggnadsstil och -teknik.
    Den första bilden var det förfallet som inspirerade.
    Den andra bilden var det byggandstekniken, som nu syndes så tydligt, som inspirerade.
    Den tredje bilden var det vikten i fönstret som inpirerade. Min mormor och morfar hade en sådan där stor våg, gjord mestadels i trä, som de använde vikterna till. Jag vet inte om de vägde djur/kött eller spannmål eller vad det var de hade dessa stora vågar till.

    Svara

Lämna en kommentar