Vinnare och förlorare när familjen Lindskog styr i kommunen

dsc_2105

Korrupta kommunen visar nu upp sitt sanna ansikte. I Gotlands Tidningar kunde man idag läsa:

”Ann-Sofi Lindskog [chef för gatu- och markavdelningen vid kommunen] tycker det är fel att kommunen ska gynna ett par hyrbilsfirmor med attraktiv mark i hamnen.”

I vanliga fall är det hennes make Per Lindskog som är ute och skänker bort kommunal mark. Men då sker det uteslutande till Pigge Werkelin.
I det här fallet handlar det om att Fru Lindskog vill avhysa de två biluthyrningsfirmor som håller till utanför färjeterminalen. Fru Lindskog behagar nämligen utöka parkeringen utanför terminalen.

I början av januari skrev jag om den ena uthyrningsfirman. Detta eftersom den service de erbjuder var enda anledningen till att jag överhuvudtaget kunde ta mig hem till Burgsvik efter julfirandet på fastlandet. Utan möjligheten att hyra bil klockan 22.00 en lördag hade jag fått stanna kvar på fastlandet till den 24 februari. Först efter detta datum avgår det bussar till Burgsvik efter det att färjan ankommer till Visby. Så dåligt organiserad är lokaltrafiken på Gotland. Och så viktiga är alltså de biluthyrningsfirmor som Fru Lindskog vill ha bort.

Nu handlar det inte bara om biluthyrningsfirmornas vara. Det handlar i grunden om det gotländska rättssamhällets obefintlighet.
Gotland är inte ett rättssamhälle. I ett rättssamhälle ska alla näringsidkare, såväl som individer, behandas lika vid myndighetsutövning.

Herr Lindskog har varit tekniska förvaltningens ansvarige vid bortslumpandet av Björkhaga och Norderstrand. Björkhaga såldes för 2 miljoner trots att kommunens oberoende värderingsman värderat området till 6 miljoner. Vad det gäller Norderstrand så medger Herr Lindskog att den årliga tomträttsavgälden borde legat på 800 000 kronor per år, eftersom det är marknadspris, men valde ändå att skriva avtal på 500 000 kronor per år.
Ärendet Björkhaga har genom Den Nya Välfärdens försorg anmälts till EU-kommissionen för brott mot konkurrenslagarna.

Nu går vi tillbaka i tankarna till vad Fru Lindskog sade till tidningen.
”Ann-Sofi Lindskog tycker det är fel att kommunen ska gynna ett par hyrbilsfirmor med attraktiv mark i hamnen.”

För ett drygt år sedan skrev tekniska förvaltningens direktör Bertil Klintbom kontrakt med – ständigt denne vessla – Pigge Werkelin om att hyra ut den gamla hamnterminalen. Werkelins hyra kom, som genom ett trollslag, att hamna på omkring 1/3 av vad tidigare hyresgästen betalade. Omkring 760 kronor om året per kvadratmeter mot tidigare 2239 kronor om året per kvadratmeter. Och detta trots att andra intressenter hört av sig till Bertil Klintbom och varit intresserade av att hyra.

Min favoritledarskribent Mats Linder konstaterarde att:

“Hyran som Östersjöns förvaltning AB [PW:s bolag] betalar i hamnterminalen, omkring 750 till 760 kronor om året per kvadratmeter, är i runda slängar vad Gotlandshems hyresgäster i Bingeby betalar. Och då ligger Bingeby inte mitt i staden, precis vid vattnet och innehåller inte kontorslokaler utan “allmännyttiga” bostäder.”

Jag finner det märkligt att Fru Lindskog, i fallet med de två biluthyrningsfirmorna, har så svårt att gynna ett par företagare när Herr Lindskog haft så otroligt lätt att gynna en företagare. Hur kan detta komma sig???
Lämna gärna ditt förslag till den gåtans lösning som kommentar.

Jag har tidigare skrivit utförligare om dessa märkliga kommunala affärer. Använd bloggens sökfunktion genom att klicka på Hamnterminalen, Björkhaga, Norderstrand eller Snäck. Det finns också att läsa en del artiklar i ämnet under kategorin korruption.

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Intressant

5 tankar på “Vinnare och förlorare när familjen Lindskog styr i kommunen”

 1. Jasså vad det den Helen som skrev insädnare i GA & GT. Fortsätt med det. Jag satt just och funderade över det du skrev i GT – har den sidan uppe i en annan flik – och blir lite sugen på att skriva en insändare. Det var länge sedan jag skrev någon insändare och egentligen skulle jag bara kunna justera min kommentar och skicka in den som insändare.

  Nu slogs jag av tanken att slänga in båda dina insändare på min blogg under Dagens Bild. Det gör väl inget. Och så länkar jag förstås till både tidningarna och din blogg, och kommenterar förståss.

  Vi syns och hörs!

  Svara
 2. Hej Magnus. Jag är imponerad av ditt engagemang om allt, jätte bra. Den Helen som skrev insändaren i GT var min (minst sagt upprörda mor), hon var vansinnig på hela iden om att vi ska flytta på oss. Tusen tack för ditt stöd. Vi kommer att vara på de 2 sista mötena nu med kommunen, en var väl på Fårö o den sista i Hemse, givetvis skulle det vara utmärkt om det kommer fler som kan o vågar öppna munnen mot kommunen. Nu har de lekt nog tycker jag. du vet vart du kan ringa om du vill ha tag på mig. Har även lagt in artiklarna på min hemsida http://www.wisby.se
  Till sist men inte minst, hoppas du och din hund mår bra. Mvh Mia

  Svara
 3. Jasså det vart två olika Helen som stod bakom insändarna. Då ber jag om ursäkt för att jag blev förvirrad. 😉

  Hej Mia!

  Jag håller på dig. Jag pratade idag med en person, som känner en annan person, som spelat in (filmat) ett av dessa möten. Vi ska träffas och jag ska hjälpa till att få upp inspelninge på Youtube så hela världen får se Eva Nypeluis vägra svara på frågor på ett möte som var arrangerat just för att kommuninvånarna skulle få svar på sina frågor. Den filmen kan bli en verklig hit.

  Mötet i Hemse är på tisdag klockan 19.00 se http://www.gotland.se/imcms/42277 Tydligen ska man förhandsanmäla sig. Tyvärr har jag ju ingen bil 😉 och det går ingen buss hem från Hemse förrän klockan 22.50, vilket gör mötet mindre lockande, tyvärr. Annars hade jag med glädje deltagit. Men jag ska fråga en engagerad bilburen Burgsviks-bo om inte han är intresserad. Så jag hoppas vi ses på mötet Mia.

  Svara
 4. Hej Magnus. Om du vill åka på mötet så får du LÅNA en bil av mig om du vill, kanske lättare att ordna för dig när du kan ta rätt buss dagtid, ring bara så ordnar jag det. Jo, min mamma skrev insändaren ” Kommunen skäms på er” men inget mera, såg att det fanns en till Helen. Ha det så gott så hörs vi. Mvh Mia

  Svara

Lämna en kommentar