GotlandsHem är en skandalöst dålig hyresvärd

basta_service-text

(texten ovan är från GotlandsHem:s hemsida)

Gotlands lokalpress tycks äntligen ha fått upp ögonen för det skandalöst dåliga kommunala bostadsbolaget GotlandsHem. Under vintern har det varit insändare från Hemse, Roma och Visby som berättat om hur kallt de haft det i sina lägenheter. I Hemse och Visby var det under 16 grader. I Roma var det som bäst hela 18,5 grader. Socialstyrelsen säger i sina allmänna råd om Temperatur inomhus att det ska vara minst 20 grader i luften men det är acceptabelt med 18 graders golvtemperatur.

Kanske kommer det att bli varmare inomhus för de boende hos GotlandsHem. GH ska nämligen byta från oljeeldning till pellets. Orsaken är att GH:s politiskt valde ordförande, centerpartisten Hans Klintbom, även är är VD och delägare i Gotlands värmepellets AB.
Jag har ju lärt mig sedan jag flyttade till Gotland för tre år sedan att det ska vara lönsamt att sitta på flera stolar – att både ha ett  kommunalt politiskt uppdrag och äga ett privat företag. Och korruptionen är ju en del av charmen med magiska Gotland. Eller hur?
Men jag går händelserna lite i förväg eftersom jag ännu inte vet från vem GH ska köpa pellets… jag har alltså inte fakta utan bara en välgrundad anledning att anta att det inte kommer att bli någon anbudsupphandling. Jag har ju som sagt lärt mig på tre år hur det går till här på den magiska ön.

Igår publicerade Gotlands Allehanda två artiklar om en familj som skulle flytta in i en lägenhet som visade sig vara så snuskigt skitig att de inte kunde flytta in utan begär ekonomisk ersättning av GotlandsHem. Den första artikeln har några fina bilder som ni borde kolla in. Bilderna visar att GH inte har några som helst skrupler när det gäller hyresgästernas trivsel. Inte heller har GH några skrupler när det gäller bemötande. Detta framgår med all tydlighet i artikel två.

“I konflikten mellan familjen Lindström/Wallin och Gotlandshem har paret vänt sig såväl till besiktningsmannen som till bolagets chefer. I ett brev till familjen den 10 februari, undertecknat av vd Carl Eklund, avdelningscheferna Lisbeth Ek och Per-Eve Boberg samt besiktningsman Bo Dahlby, sägs att det inte går att säga när reparationer ska vara klara beroende på hur mycket arbete det visar sig vara, och man beskriver planerade åtgärder.
Av brevet framgår att Gotlandshem tillstår att lägenheten var sliten men, enligt Gotlandshems uppfattning, brukbar som bostad enligt hyreslagens mening.”

Jag skrattade lite när jag läste att hela fyra personer varit engagerade i skrivelsen. Vafan då för? Vågar de inte stå upp för sina sjuka åsikter ensamma utan måste gå samma i en liten GH-grupp för att våga skriva ett brev?

Att GotlandsHem är en skandalöst dålig hyresvärd framgår också av de erfarenheter som kommer fram i läsarnas kommentarer till den första artikeln (den med de smaskiga bilderna). Här ett litet urval.

sussus
FYY F**N så ska det inte se ut.
Skulle en hyresgäst lämna lägenheten så skulle GH vara snabba att ta bet av den avflyttade hyresgästen..
Lämna 1 hyra til dom nya!! det är det MINSTA dom kan göra utan at skämmas.
GH och gotlands kommun håller samma pinsamma nivå!!!

Grannen
Ja det är bra när missförhållanden kommer ut, ser ut som det brukar hos GH med halvdant utförda arbeten. Utflyttande hyresgäst debiteras för dålig städning, samtidigt som samma städjobb fortfarande inte är utfört vid infyttning. T ex byte av köksluckor utan att reparera spruckna och förstörda skåpstommar eller tapetsering och målning utan underarbete. Nåja, det KAN ju vara en tillfällighet att jag upplevt det vid tre flyttar inom GH… Alla de hyresvärdar på fastlandet jag haft har varit överlägset bättre.

torspjäsku
Har själv flyttat in i en lägenhet som gotlandshem hyr ut. Skitit är bara förnamnet, och att Bo dalby kallar sig besiktningsman är ett skämt.

pcb
torspjäsku ja det var ingen nyhet att det har förekommit omfattande fusk med städning av lägenheter under många års tid. Bo Dahlby nonchalerade hela tiden han har väl lärt sig av politikerna. Det är bra att hyresgäster klarar det får inte vara så här, det kan bli sanitära olägenheter med småkryp och ohyra-äckligt

Körsbäret
Jag håller med er andra. Gotlandshem besiktningsman är inte en pålitlig man. Han kan godkänna en sak i en lägenhet men i en annan inte göra det, exakt samma fel. Jag tycker själv att han gör felbesiktingar. Skaffa en seriös och rättvis och noggrann besiktiningsman.

Eftersom GotlandsHem är ett kommunalt bolag så lägger jag hela skulden för dess agerande på politikerna. Politikerna har möjlighet att ändra inriktning och få till en mer kundorienterat bostadsbolag om de så önskade.
Jag har också talat med GH:s politiskt valde ordförande, centerpartisten Hans Klintbom. Vi hade ett ganska långt samtal där jag tog upp en del av de frågor jag har. Tyvärr var responsen väldigt dålig eftersom Klintbom behagade släta över, dvs nonchalera, det jag upplevde som problem och som jag ansåg borde avhjälpas och helst aldrig uppstå i en välskött organisation. Jag har samtalet på band så när andan faller på kommer jag att digitalisera det och låta er ta del av innehållet.

Ni har väl läst mina tidigare synpunkter på skitföretaget GotlandsHem.

P.S. Den där besiktningen som jag ringde och ville få utförd med anledning av att bredbandsinstallatörerna behagade sabba min tapet har ännu inte kommit till stånd. Jag har inte hört något alls trots att det var i månadsskiftet augusti/september 2008 som jag ringde till GotlandsHem i ärendet. Det blir intressant när jag flyttar att se vem GotlandsHem väljer att lägga skulden på för revan i tapeten. D.S.

1 svar på ”GotlandsHem är en skandalöst dålig hyresvärd”

Lämna en kommentar