Dagens Bild: Burgsvik – på och kring hamnen

090405-002

090405-003

090405-005

”Jag är i branschen för att tjäna pengar.”

Så skriver Einar Steen, som driver Steen Teknikproduktion AB, i en insändare i Gotlands Allehanda. Jag är chockad, jag tror inte jag läst något liknande i lokaltidningarna sedan jag flyttade till Gotland. Alla andra företagare som framträtt i media och gett uttryck för varför de driver företag eller varför de vill exploatera och/eller expandera säger att de gör det ”för Gotland”, ”för att utveckla Gotland” eller något annan liknande altruistiskt syfte. Av alla dessa företagare så uppskattar jag därför Einar Steen mest eftersom han inte ljuger och hycklar. Lögnarna gör mig skitförbannad eftersom de vill framstå som några stackars motarbetade välgörare, när de blir motarbetade av allmänna opinionen, när de i själva verket för egen vinnings skull vill exploatera Gotland hänsynslöst. Inte fan är det något allmänintresse att bygga stugbyar runt Gotlands kuster. Det ger inga arbeten som går att leva på. Det är bara ren och skär fastighetsspekulation när det byggs stugbyar enligt Pigges koncept; bygga på attraktiv mark och sälja dyrt.

Einar Steens insändare är intressant även på ett annat sätt. Han berättar om hur tungt han tycker det är att ha med Gotlands kommun att göra. Han jämför med min hemstad Oskarshamn, vilket också förklarar varför jaoponerar mig mot den inställning som mött mig på Gotland. Är man inte van med något annat än den gotländska öststatsmenatliteten så tar man den för given. Men har man bott i andra kommuner, med betydligt bättre inställning till medborgarna, så blir det självklart så att man reagerar mot det gotländska bemötandet.
Läs mina tidgare bloggartiklar om Gotlands kommun bl.a. om öststatsmentalitet och bristande service. Här följer ett utdrag ur Einar Steens långa insändare.

Oskarshamns kommun ringde mig och frågade om vi skulle kunna tänka oss det [leverera både teknik och artister till en festival]. Visst tyckte vi och efter 3 dagar hade vi kommit tagit fram offerter på teknik samt ett artiststartfält. Detta skickade jag in till uppdragsgivaren (kommunen) och fick svar efter 12 timmar. Visst, kör på bara. Snabba svar inger ett förtroende och kontraktet skrivs under. KLART. Nu är det bara genomförandet kvar, det ser jag som en ganska behaglig uppgift med tanke på att uppdragsgivaren hela tiden frågar om vad dom kan hjälpa till att leverera. Som staket, toaletter, personal, transporter med mera. Fantastiskt!

Nu till Gotland. Kommunen vill få fart på vecka 28.
Bra att viljan finns.
Dom tar då kontakt med en entreprenör som kan branschen. Denna tar i sin tur kontakt med mig och vi kommer fram till ett förslag som ser bra ut på pappret som lämnar in detta.
Vi vill ha skisser på området som vi tänkt, Hamnområdet vid silon. Det ska ju vara snabba beslut tycker kommunen och dels för att vi ska kunna boka in artist och ett annat rikstäckande event. Vi har fortfarande inte fått skissen, och beslutet från kommunen kom aldrig så vi drog oss ur på grund av tiden som rann iväg. Man ger ju upp. Vi fick en kommentar angående platsen. ”Det är ju inget bra ställe för där är ju det parkering”
Mig veterligen så får man inte köra bil i hamnen under sommaren utan tillstånd.
Såna tillstånd är svåra att få och med facit i hand så är det ju mest husbilar som står där.

Tjänstemän på kommunen har uppgiften är att lotsa företag till rätt person vid förfrågningar om platser, kontakter, lokaler med mera. Det verkar verkar vara ett tröstlöst arbete när den de rekommenderar inte svarar utan vill att man ska lämna meddelande.
Dessa personer ringer inte tillbaka!
Dessa personer kan inte heller ta egna beslut utan måste ”kolla uppåt först”. Det ger inget förtroende!

Det skulle vara intressant att få reda på hur kommundirektören ser på detta. Han är ju ytterst ansvarig så att kommunen fungerar på ett bra sätt.
Jag är ganska trött på att hela tiden mötas av, eller läsa om, ett genuint motstånd när beslut skall tas.

Jag vet att vi är ganska många som är det. Det är väldigt komplicerat när kontakter ska tas och beslutsgången är oerhört långsam. Kom inte och säg att det är så i andra kommuner utan se istället till att ändra på det och var först med nya beslutgångar. Våga sticka ut, på det sättet vinner man förtroende.

Andra bloggar om: , , ,

2 tankar på “Dagens Bild: Burgsvik – på och kring hamnen”

  1. Kul att du hittade till min blogg Einar.

    Det jag gillade bäst med din insändare var just att du inte utgav dig för att i första hand ha några altruistiska intressen med ditt företagande. – Sedan antar jag att du även tycker det är bra om det gynnar fler än dig själv. – Jag är så in i helvetes trött och blir så in i helvetes förbannad på alla jävla hycklar som förekommer i lokalpressen på Gotland. Sedan var det skoj att du jämförde med just Oskarshamn eftersom jag är uppväxt där och bodde där till jag var 20. När jag är där på besök så upplever inte jag Oskarshamns kommun lika korrupt (styrd av olika personers egenintresse) som Gotland.

    Jag har dock en liten synpunkt/invändning. Du nämner också några namn bla Eva Wertkelin i din insändare. Det är nog riktigt som du skriver att deras klagomål kan vara berättigat, men jag tycker att de flesta gånger, av de jag läser i tidningarna, gnäller de bara för att skaffa sig egna fördelar. De du nämner tillhör ju den klick näringsidkare på Gotland som har, som det tycks, en egen kanal in i de beslutande församlingarna och många gånger gynnas på konkurrenternas bekostand. De flesta näringsidkare på ön, bl.a. du, lever i skuggan av dessa priveligerade och för dessa känner jag mer sympati.

    Svara

Lämna en kommentar