Dagens Bild: Burgsvik – fyr, rauk och hamn


Idag har jag hört en gök och sett Sankt Pers nycklar. För mig brukar vårtecknen uppenbara sig väldigt sent. I år var jag ett par veckor efter med starar men nu hoppas jag att jag är först med att ha hört en gök och sett Sankt Pers nycklar.
Orkideerna hittade jag på en några kvadratmeter stor plätt i enbuskskogen vid stranden söder om Burgsvik. Sankt Pers nycklar blommar annars nästan överallt i slutet av maj.

Sedan hittade jag en hittills okänd rauk, se andra bilden, och eftersom det var jag som hittade den så har jag också rätt att döpa den.
Först tänkte jag döpa den till Sören, efter Sören Carlsson Sanz vårdchef för Södersjukhusets akutmottagning, eftersom han är med överallt i media. Igår lyssnade jag på ett mycket intressant radioprogram och alkoholens nedtystade betydelse på våldet i sammhället. Jag citerar:

För tre år sedan publicerade Ulrika Grann forskningsresultat från sin doktorsavhandling. Där undersökte hon 133 grova våldsbrottslingar för att ta reda på vilken roll alkoholen spelat för att de tog till våld. Resultatet var tydligt och förvånade henne.

– Det var en 13-faldig riskökning för att begå en våldshandling inom 24 timmar från det att de druckit alkohol.
Så de blir 13 gånger farligare än de skulle varit om de skulle varit nyktra?
– Ja så skulle man kunna säga.

Dessutom såg hon att alkoholen stack ut jämfört med andra droger som hasch, amfetamin och benzodiazepiner – till exempel rohypnol. Ingen av de drogerna kom i närheten av att framkalla våld i så stor utsträckning som alkohol. Och tvärtemot vad många tror gjorde kombinationen alkohol-rohypnol inte försökspersonerna mer våldsamma än bara alkoholen ensam.

– Till och med om man har tittat på Cannabis och benzodiazepiner så har det haft en riskminskande effekt, man har blivit lugnare och mindre benägen att agera våldsamt.

Ulrika Granns forskningsresultat visar alltså att vår enda lagliga drog – alkoholen – är den som gör oss människor mest våldsamma. Mer än knark eller den mytomspunna våldsdrogen rohypnol. De här rönen måste ha slagit ner som en bomb hos politikerna. Eller?

– Jag har väl egentligen inte fått nån direkt uppmärksamhet från politikernas håll, däremot har en del journalister…. jag har blivit intervjuad av Halal-TV då. Men det har faktiskt inte fått några andra effekter.

De enda som var intresserade av att alkoholen gör våldsbrottslingar 13 gånger farligare än när vi är nyktra och att alkoholen skapar mer våld än vad knark gör, var läkartidningen som skrev en liten notis och – alltså – de tre beslöjade invandrartjejerna bakom Halal-TV. Varken politiker eller andra journalister tycks ha varit intresserade. Är det en tillfällighet? Eller är det något vi inte vill se?

Självklart var Sören Carlsson Sanz med i programmet och bekräftade att alkohol för det mesta är inblandat vid våldsbrott.
Men även om jag inte har något alls emot Sören Carlsson Santz, som jag faktisk själv träffat när jag var med och gjorde ett reportage om våld för en tidning, så tycker jag vid närmare eftertanke inte att en rauk ska heta Sören. I stället finner jag ett passande namn i Powel Ramels visa ”Karl Nilsson”, han som sorterade brädor. Karl Nilssons mor hette Sara Beata Johanna Elvira Johanna Katrina Carolin Gustafva Pernilla Johanna Therése Albertina Johanna vilket jag tycker passar för den unika, tills idag okända, rauk som jag hittat. För upplysnings skull kan jag berätta att Karl Nilssons far hette Kurt.
Nu blir det bråda tider när alla kartor måste uppdateras inför turistsäsongen, som är i analkande, så att alla hittar till Sara Beata Johanna Elvira Johanna Katrina Carolin Gustafva Pernilla Johanna Therése Albertina Johanna. Det kan bli ett lyft för Burgsvik.

För övrigt har jag haft influensa i några dar. En ren skitsak. Eller som jag fått lära mig av att titta på ishockey-vm där tidigare Djurgårdsspelaren numera så kallade expertkommentatorn Challe Berglund lärde åtminstone mig ett nytt ordstäv:

Det är inte svårt att skita när arslet är fullt.

Det är uppenbarligen inte bara snusa och supa de lär sig inom ishockeyn. 🙂

Andra bloggar om: , , ,

Lämna en kommentar