Inga fler speedway-GP i Göteborg, tack!

För ganska exakt ett år sedan skrev jag ”Inga fler speedway-GP i Göteborg, tack!”. I kväll har jag åsett årets speedwayarrangemang på Nya Ullevi i Göteborg och kan konstatera att arrangörerna av speedway GP-serien borde ha följt mitt råd och bojkottat Göteborg som arrangör. De har nämligen inte förmågan att bygga bra provisoriska speedwaybanor i Göteborg; banor som håller en hel tävling.

Även i år var banan under all kritik och förhindrade en säker och sportslig tävling. ”Modet vinner över rutinen” sa SVT:s expertkomentator Erik Stenlund. Dock ville han inte hävda att banan var direkt farlig men när man i heat 20 får se dansken Hans Andersen strikea polacken Sebastian Ulamek – en påkörning som lyckligtvis slutade utan skador – så insåg nog de flesta vilka olyckor som hängt i luften under större delen av tävlingen. Redan i heat 6 var banan så gropig och spårig att GP:ts äldste och mest erfarne förare, amerikanen Greg Hancock, körde ner i ett spår, fick res så att framhjulet lyfte från marken och gjorde hojen ostyrbar, och tvingades kasta sig ikull innan han hade kört in i planket.

Spåren och groparna avgjorde placeringarna i flera hit. Jag har noterat heaten 6, 7, 9, 12, 17 och 20 i grundomgången.
I den första av de två semifinalerna kör svensken Fredrik Lindgren ner i ett spår, får res och krachar in i planket.
Även i den andra semifinalen samt finalen märktes att förarna inte vågade ge sitt max pga de osäkra förhållandena. Det syntes också hur förarna fick brottas med sina cyklar nu när banan blivit totalt sönderkörd. Tävlingen blev ett lotteri och inget sportarrangemang.

Efter dagens tävling och tidigare års skandalarrangemang i Göteborg måste jag komma med samma uppmaning som den 25 maj förra året:
Inga fler speedway-GP i Göteborg, tack!

1 svar på ”Inga fler speedway-GP i Göteborg, tack!”

 1. Är en återvändare till min ö.När jag läser i dagstidningarna så slår det mig att ingenstans står det någonsin något om Speedway som är den tredje största sporten i Europa.
  Jag minns när bysarna körde i Elitsrtngen. det är längesen nu. här finns ju fortfarande Bysar dock inte i elitserien, men ändå
  Tog kontakt med ansvarig utgivare på tidningen och frågade varför dom inte skrev om Speedway.
  han svarade då väldigt avmätt att dom är en lokaltdning.
  Då talar du emot dig själv sa jag för ni skriver ju varje dag om fotbollen som pågick och då var inte ens Sverige med.
  Jag menar Gotland tillhör väl Sverige och vi har förare som kör GP alltså deltävlingar om vem som vinner VM-titeln,
  Vi kör om SM-titeln.
  Elitserien har tävling varje vecka
  Jag gör bara den observationen att den mannen jag talade med var som många andra att i deras värld finns bara fotboll med skrik och gap och huliganer.

  PS någon vecka efter detta samtal så stod en LITEN artikel om bysarna, så kanske har han på GT tagit sig en funderare.
  Låt oss hoppas det.

  Svara

Lämna en kommentar

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *