Dagens Bild: Burgsvik – strand bearbetad i Gentoo

DSC_9726

Dagens bild är bearbetad i Linuxdistributionen Gentoo som jag sedan i fredags håller på att installera. Den disten är det snabbaste och mest optimala Linuxsystem som finns. Till skillnad mot alla vanliga distar så installerar man inte färdiga program utan programmen byggs på den dator de ska köras på och kan därmed optimeras speciellt utifrån hårdvara och användarens intentioner. Därmed slipper datorn hålla på att arbeta med funktioner, i programmen, som hårdvaran eller användaren inte använder. T ex så har jag endast stöd för svenska och engelska (backup ifall programmen inte är översatta) i mina program. Andra distars program har ju stöd för massor av språk trots att användaren enbart använder ett språk.

Optimeringen innebär att programmen bli mindre och startar snabbare, kräver mindre minne och arbetar fortare. Det är alltså precis samma program som jag använt tidigare men nu optimerade med enbart de funktioner jag använder. Optimeringen ställer man in i en fil som heter make.conf. Min make.conf ser för tillfället ut så här.

CFLAGS=”-march=athlon64 -O2 -fomit-frame-pointer -pipe”
CXXFLAGS=”${CFLAGS}”
CHOST=”x86_64-pc-linux-gnu”
MAKEOPTS=”-j3″
ACCEPT_KEYWORDS=”~amd64″
VIDEO_CARDS=”nvidia vesa fbdev vga”
INPUT_DEVICES=”keyboard mouse”
USE=”3dnow alsa acpi -arts aac atm audio bash-completition -bluetooth cddb cdparanoia cdr -cgi -chasen -cjk -clamav -cracklib crypt css cups -db2 -dbase -dbm -dbmaker dbus -dbx dga directfb -djvu dri -dv -dvb dvd dvdr -eds -emacs -emboss -empress -empress-bcs -esd -esoob -evo exif fam fastcgi fbcon -firebird firefox flac -flatfile -fltk fontconfig foomaticdb -freetds -freewnn -frontbase ftp -gcj gd ggi gif gimp -ginac -gnome -gnome-keyring -gnuplot -gnustep gnutls gphoto2 gpm -gps -gsm gtk gtk2 gzip hal -handbook -hddtemp -hdf5 -ibm icq idn -ieee1394 imagemagick -imap -ipod ipv6 -jabber -jack java java6 javascript jbig -jingle -joystick jpeg jpeg2k -kontact -kde -kdeenablefinal – kdehiddenvisibility -kdeprefix -kolab lame lcms libnotify libwww -lirc lm_sensors lua mad -mailwrapper -matrox mbox -migemo mime mmx mng -motif mozilla mp3 mpeg mplayer -msn -msql -mssql -mule multilib musicbrainz -mysql -mysqli ncurses -neXt -netboot nls nntp nocd nptl nsplugin -oci8 -oci8-instant-client -odbc -ofx ogg -old-linux openal openexr opengl -oracle pam -pcmcia pdf perl php -plasma png policykit posix -postgres ppds -pulseaudio python -qdbm -qmail-spp -qt3 -qt4 quicktime raw -rdesktop readline rss ruby -samba -sapdb scanner -semantic-desktop sharedmem -smartcard smp sndfile soap sockets -solid -speex spell -sqlite -sqlite3 sse sse2 ssl startup-notification subversion svg -sybase -sybase-ct symlink syslog sysvipc threads tidy tiff -timidity -tk truetype unicode usb v4l v4l2 video vorbis win32codecs wmf x264 xattr xcomposite -xemacs -xface xft xine xml xmlrpc xpm xv -xinerama -xscreensaver”
LINGUAS=”sv en”
CAMERAS=”canon”
PORTDIR_OVERLAY=”/usr/local/portage”
GENTOO_MIRRORS=”http://ftp.ing.umu.se/linux/gentoo/”
SYNC=”rsync://rsync.europe.gentoo.org/gentoo-portage”

De ”USE-flaggor” med ett minus före är de funktioner som inte ska ingå i programmen. ”USE-flaggor utan minus är de funktioner jag vill ha. Mer optimeringar lär det bli allt eftersom jag lär mig fler ”flaggor” och upptäcker vad jag behöver eller klarar mig utan.

Det bästa med Gentoo är att den är otroligt väldokumenterad. Man lär sig därför massor. Nackdelen är att det tar lång till att kompilera (installera) alla program och att sedan uppdatera dem. När jag körde Gentoo för 4-5 år sedan så tog det två dygn för datorn att installera mina program. Då  slutade jag med Gentoo eftersom det var så tidskrävande med att uppdatera programmen. Nu har jag en dator som jobbar dubbelt så snabbt så nu är det bara hälften så tidskrävande. 😉 Och det är verkligen kul att bygga ett optimerat system som ingen annan har. Det är totala motsatsen mot att köra den nu så populära Linuxdistributionen Ubuntu, som är en trist nybörjardist där det mesta är förkonfigurerat. Dessutom är Gentoo den Linuxdistribution som har snyggast grafisk formgivning på sina webbsidor och logotyper. 🙂

Andra bloggar om: , , ,

Lämna en kommentar