Bilder av stenbrottet vid Flivik i norra Oskarshamn

146

147

148

149

150

151

152

Strax utanför den lilla orten Flivik, i norra Oskarshamns kommun, bryts sten i ett gigantiskt stenbrott. Numera är två företag inblandade i verksamheten. Emmaboda Granit bryter granitblock och Nybrogrus tar hand om all skrotsten, som tidigare slängdes ut i stora tippar i täktområdet.

Från stenbrottet går ett nästan två kilometer långt transportband som bär ner och bär ombord makadam, av olika kaliber, på väntande fartyg. Bandet har en kapacitet på cirka 800 ton per timme. Gummimattan som materialet transporteras på är nästan fyra kilometer lång eftersom den löper i bägge riktningar.

Trots att företagen hävdar att transportbandet är ljudlöst har delar av de fast- och fritids-boende i Flivik bildat en förening som vill stoppa stenbrytningsverksamheten, som pågått i över 100 år.

Jag vet inte om det bullrar, och i så fall hur mycket, eftersom verksamheten inte varit igång vid de tillfällen jag besökt Flivik. Jag har därför ingen åsikt om stenbrytningen i nämnvärd grad stör de boende i Flivik.

Bilderna tog jag för att jag inspirerades av miljön. – Sår i naturen, stora maskiner, makadam och kantiga stenblock i kontrast till den vackra omgivningen. – Orsaken till att jag publicerar bilderna är att jag tycker de blev väldigt bra och väldigt bra beskriver vad som försegår och vad som produceras i stenbrottet.

2 tankar på “Bilder av stenbrottet vid Flivik i norra Oskarshamn”

 1. Första gången jag kom till Flivik låg en del gamla stenblock i hamnen.
  Man förtalte att många stenblock använts till Hitlers Tyskland.
  Jag fick tjänst som simlärare sommaren 1960 och därefter har många somrar tillbringats i byn. Mina föräldrar blev så glada i landskapet och byggde en liten sommarstuga på berget i norra delen av Fliviken. Den finns fortfarande kvar, och är numera i min dotters ägo.
  Flivik är en stor del av mitt liv.
  Hälsningar
  Ingela Bernhold i Båstad

  Svara
 2. Jo stenblocken (beställda av Hitler till segermonument sägs det) låg kvar i hamnen bra länge. Kul att se bilderna på hur det såg ut för 10 år sedan. Nu är brottet ännu mer gigantiskt. Som jag uppfattar det så är det inte så mycket protester längre. Jag tänkte skriva ner en kort historik och hittade då denna sida.

  Hälsningar från Bo Gustaver i Nyköping, sommarflivikare sedan 1959

  Svara

Lämna en kommentar