Tjänstemännen vet inte hur det ska vara!

090817-001

Idag på morgonen, när jag var i affären, fick jag se att det stod ”Kommunen anlitar samma mäklarbyrå” på löpsedeln. Ohhh, vad nyfiken jag blev… 🙂

Väl hemma läste jag artikeln som var publicerad i Gotlands Allehanda och insåg att det var en berättelse om inkompetens. Döm själva, så dömer jag sedan. 😉

”- Jag vet att det är så. Men jag vet inte varför vi alltid anlitar samma mäklarbyrå. Frågan är befogad, jag har själv undrat samma sak, säger Kjell Skalberg [(c) ordförande i tekniska nämnden].
Han säger att han försökt forska lite i varför det alltid är samma byrå som anlitas, när lagen om offentlig upphandling finns.
– Jag har inte kunnat få något svar. Inte mer än att det var ute på upphandling och det kom in anbud, för många många år sedan, redan innan den här mandatperioden. Då anlitades just den här byrån. Sedan tror jag det bara blivit så av gammal vana. Det har fungerat bra helt enkelt.”

”Christer Sandelin är utredningssekreterare på gatu- och markavdelningen, där fastighetsförsäljningarna sköts.
– Jag vet inte ens om vi behöver ta in anbud när vi anlitar en mäklare. Det skulle vara fullständigt omöjligt att ta in anbud för varje objekt vi säljer, säger Sandelin.
– Jag har ärligt talat inte funderat speciellt mycket över det här. Vi anlitar samma byrå av gammal vana. Vi är nöjda med dem. Men det är möjligt att vi kanske ska se över vårt system och ta in nya anbud från mäklare.”

Tjänstemännen vet inte hur det ska vara!

Skalman vågar inte kräva en förklaring!

Skalman gör ingenting för att ta reda på saken eller se till att upphandlingsreglerna följs!

I fall som detta, där man återkommande kan komma att behöva få tjänster utförda, upphandlas i konkurrens ett ramavtal. Det pris/arvode som står i anbudsvinnarens ramavtal gäller vid de tillfällen tjänster efterfrågas under avtalstiden.

Jag tror inte att Skalman är den enda inkompetenta och handlingförlamade politikerna på den här ön. Jag tror det är mycket vanligt att politikerna inte vågar ta det befäl över verksamheten som de har i uppdrag att göra och som de får mycket bra betalt för. Bland annat har jag hört Per-Olof Jacobsson (c), ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden, medge att han sagt att ’de [tjänstemännen på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen] tycker inte om att man lägger sig i’.
Så vad i helvete är det som motiverara dessa idioter att syssla med politik när de inte vill agera eller påverka??? Är det bara inkompetens och underlägsenhet, som grundat ett ynkligt ego, som genom politiken försöker hävda sig och stärka självkänslan??? Men blir självkänslan starkare av att vara underdånig mot dem man ska bestämma över???
Bra företrädare för folkviljan på Gotland är de i alla fall inte.

1 tanke på “Tjänstemännen vet inte hur det ska vara!”

  1. Det är ju helt sanslöst!!! De har uppenbarligen aldrig hört talas om ramavtal. Undrar om de överhuvudtaget är medvetna om att det finns en lag som heter Lagen om offentlig upphandling…

    Vore intressant att se en anmälan inlämnad från någon av de åsidosatta mäklarbyråerna på Gotland!

    Svara

Lämna en kommentar