GEAB, Gotlands Energi AB, visar vad de går för

DSC_8946

GEAB, Gotlands Energi AB, har på Gotlands Allehandas insändarsida visat vad de går för.

Det började så här:

Geab svarar: Samlokalisering för miljön
Svar på insändare i GA 24/9.
Geab är bland de billigaste elbolagen i Sverige om du exempelvis jämför erbjudanden om ettårsavtal. Du finner oss bland topp fem på både Energimarknadsinspektionens kundsida Elpriskollen.se och den mer kommersiella elskling.se.
Vi har under det senaste halvåret haft bra och konkurrentkraftiga priser. Vi är glada över att kunna erbjuda våra kunder el till bra pris. El som är snäll mot miljön, eftersom den är producerad med hjälp av 100 procent vatten!
Våra fakturor har under de senaste åren blivit mycket enklare att förstå. Så jag anser att vi mycket väl kan säga att vi tål att jämföras och att du som kund ska glömma krångliga fakturor.

Ett steg i vår omtanke om miljön är att undvika onödiga transporter runtom Gotland. Därför togs beslutet att ha ett gemensamt kontor med placering i Visby.
Denna samlokalisering minskar våra gemensamma kostnader, skapar större gemenskap inom företaget och är bra för vår miljö.

Mia Stuhre

Gotlands Allehanda
Publicerad: 2009-09-30

Det finns två saker som framför allt garanterat triggar igång mig; det är lögner och manipulationer. Därför var jag tvungen att svara:

Geab ljuger och suger ut sina kunder
Varför ljuger Geabs Mia Stuhre, i insändaren häromdan, i en sak som är så enkel att kolla?
Jag kollade upp Geabs priser på Elpriskollen på internet och fann att i alla tre förbrukningskategorierna – 2 000 kWh/år, 5 000 kWh/år och 20 000 KWh/år – ligger Geab på sidan 4 av 7, i prisrankingen av Sveriges elföretag, för ettårsavtal med fast pris.
Hamnar man på sidan 4 av 7 så kan man inte hävda att “Geab är bland de billigaste elbolagen i Sverige”.
Fakta är att Geab suger: Ljuger och suger ut sina kunder med höga elpriser och otroligt höga nätavgifter.

Magnus Berg Burgsvik

Gotlands Allehanda
Publicerad: 2009-10-02

Jag är väldigt irriterad på nätavgiften eftersom nätavgiften per kilowatt-timme som GEAB vill ha för att leverera min Vattefall-el är högre än vad jag betalar netto per kilowatt-timme för elen till Vattenfall. När det gäller sidorna på Elpriskollen så är det 20 olika erbjudande per sida. Hamnar man på sidan 4 så har man minst 60 erbjudanden som är billigare. Det går alltså inte att påstå att man är “bland de billigaste elbolagen i Sverige”.
Men trots den uppenbara lögnen återkom GEAB:s Mia Stuhre med en replik:

Så jämför vi på Geab
Svar på insändare GA 2 oktober: Geab använder sig av dagspriser på de elavtal vi säljer. Det betyder att Geabs pris följer de priser som är på elbörsen. De ändras varje dag och uppdateras samtidigt på vår hemsida och på sidor som elpriskollen och elskling.
Geab har under sommaren legat väldigt bra till prismässigt och när vi startade kampanjen “Vi tål att jämföras”, hade vi lägst pris på elpriskollen. Den jämförelse Geab gjorde på elpriskollen och elskling var för en villakund med en förbrukning på 20 000 KWh, avtalslängd fyra år och bra miljöval, då Geab enbart säljer el som är producerad av 100 procent vatten.
Mia Stuhre, kommunikationschef

Gotlands Allehanda
Publicerad: 2009-10-07

Den här gången hade Mia Stuhre med sin titel, kommunikationschef. Jag blev mäkta imponerad. Tänk en kommunikatör som är så totalt bakom flötet att hon i ena insändaren skriver att “Geab är bland de billigaste elbolagen i Sverige om du exempelvis jämför erbjudanden om ettårsavtal” för att i nästa inlägg framhålla att det var på fyraårsavtal de var billiga under sommaren. Jag blev så trött att jag inte ens blev arg nog för att orka skriva en replik. Men det var tydligen någon annan som också hade reagerat på GEAB:s lögner och manipulationer, och som skrivit följande tills idag:

Gör som kommunen, välj bort Geab
Mitt tidigare svaga förtroende för Geab har efter Mia Stuhres lögner om deras låga priser helt utplånats. Hur kan ett så stort företag så simpelt försöka lura oss konsumenter? Fattar de inte att det är hur enkelt som helst att gå in och kolla deras påståenden? Man kan gå in på till exempel “Elpriskollen” och se att Geab inte finns på 5-i topp utan faktiskt närmare de dyraste på de alternativa avtalsformerna.

I Geabs senaste annons (GA 2/10) påstår de sig skapa flera arbetstillfällen. I Slite och på norra Gotland har de definitivt inte gjort det utan i stället lurat oss och avvecklat cirka 40 arbetstillfällen. Man försvarar det med att miljön skonas!
Vem betalar Geabs stora annonser? Naturligtvis är det konsumenterna och de som ännu inte bytt elleverantör.

Dessvärre har vi ingen möjlighet att byta nätleverantör eftersom Geab har monopol på den tjänsten. Däremot kan var och en som vill spara en slant välja en annan elleverantör. Om jag inte misstar mig har faktiskt Gotlands kommun, trots att de är delägare i Geab, också valt en annan elleverantör.

Arne Eklund Fårösund

Gotlands Allehanda
Publicerad: 2009-10-09

Det är bara att hålla med: Välj bort GEAB!

2 svar på ”GEAB, Gotlands Energi AB, visar vad de går för”

Lämna en kommentar