Cook and chill hyckleriet på Gotland

DSC_0355

Gotlands Tidningars centerpartistiske ledarskribent Eva Bofride satte igår rekord i hyckleri. Det måste jag nog ändå hävda med tanke på att hon tidigare varit vanlig journalist på GT och borde ha reflekterat lite om medias påverkansmöjligheter på politiska beslut. Ändå skrev hon följande på ledarsidan igår:

”Det blir inget bra om medborgarna i allmänhet tror att TV4 och Bert Karlsson har mer inflytande än de själva. Nu är risken att matfrågan kommer att gå till historien med just denna beskrivning.”

Saken är den att den styrande alliansen på Gotland planerat att införa cook and chill-metoden i kommunens matsalar. Cook and chill är på svenska koka och frys. Vilket innebär att maten ska lagas i stora centralkök för att sedan köra ut till skolor och äldreboenden där maten ska värmas upp och serveras.

Steg på den vägen är bl a att nybyggda äldreboendet Sudergården i Burgsvik fått minimala kök där endast potatisen o dyl ska lagas på plats medan sovlet ska komma fryst och tinas/värmas i microvågsugn. Även Solklintsskolan i Slites kök hann byggas om för cook and chill, till en kostnad på drygt 20 miljoner. Köket byggdes för att kunna fördubbla antalet portioner samt utrustades med frysar som kan snabbfrysa den lagade maten. Men detta var innan Skara-Bert Karlsson kom med i bilden.

Matakuten är TV4-serien där tre kockar ger sig ut till var sin kommun och skola för att ta reda på hur det står till med skolmaten. De granskar maten men ska även ge tips och råd om hur man för samma pengar kan laga både godare och nyttigare mat. Initiativtagare och programledare är just Bert Karlsson. I första programmet, som sändes 28 september, var det Gotlands skolmat som granskades. Om anledningen till detta säger Bert Karlsson:

”Att vi valde Gotland beror på att folk bett oss göra nåt åt skolmaten där.”

Efter programmet bytte kommunledningen ståndpunkt om cook and chill. Och de bytte inte bara fot, de förnekar nu också att de någonsin haft ambitionen att införa cook and chill-metoden. Så illa är det alltså med ledarskapet på Gotland.
Politikerna kunde inte ändra sig när föräldrar och elever protesterade och fyllde namnlistor mot cook and chill. Men när Bert Karlsson sågade cook and chill på bästa sändningstid i tv4 då jävlar bytte de åsikt innan programmet ens hunnit sluta.
Detta ynkliga kappvändande vill nu ledarskribenten Eva Bofride dölja. Hon förnedrar sig så djupt det bara går genom att skriva:

”Trots att utredningen inte har behandlats politiskt och trots att cook and chill-metoden, så vitt jag vet, aldrig har förespråkats av något politiskt parti heter det nu att ”politikerna backar” när alternativet förkastas.”

Faktum är ju att det är på politikernas uppdrag cook and chill utretts. Och det är på politikernas uppdrag som kommunens kök börjat anpassas till cook and chill.
Jag var själv, i vintras, på ett möte om hälso och sjukvården där hälso och sjukvårdsnämndens ordförande samt hälso och sjukvårdens ledningen deltog. Där pratades cook and chill och beskrevs hur maten skulle lagas och transporteras ut i en nära framtid.
Men nu i dagarna har alliansens politiker och deras rövslickare ledarskribenten Eva Bofride ägnat sig åt historierevisionism.
Däremot ger inte Gotlands Allehandas moderata ledarskribent Mats Linder sitt parti någon hjälp med att försöka omvandla lögnerna till sanningar. Mats Linder har till skillnad mot Eva Bofride integritet. En beundransvärd integritet till och med eftersom Mats Linder alltid håller en egen linje utan att underordna sig partiet. Eva Bofride är däremot, som så ofta på sista tiden, bara ynklig och pinsam i sitt försvar av centern.

Kommunalrådet Eva Nypelius (c) skriver idag i Gotlands Tidningar följande:

”Den mat som serveras i de kommunala matsalarna ska vara av bra kvalitet, vara tillagad från grunden med bra råvaror och i möjligaste mån även vara tillagad på plats.”
/…/
”Jag är stolt över att vi nu tagit detta beslut i politisk enighet. Det är en viljeinriktning där vi sätter fokus på kvalitet och användande av bra råvaror för att servera god och näringsriktig mat i kommunens verksamheter.”

De som äter i de matsalar som drivs av Gotlands kommun har enbart tv4 och Bert Karlssson att tacka för att maten i framtiden inte blir av cook and chill-modell utan i bästa fall god och näringsriktig.
Och ni centerpartistiska historierevisionister kan ta er i röven. För er känner jag bara äckel och hat. Hade ni förstånd att skämmas borde ni göra det för ert tilltag att förneka sanningen, om varför ni bytte åsikt, och för att ni ville utsätta kommunens barn och äldreboende åldringar för cook and chill-mat.

Lämna en kommentar