Gör en klar åtskillnad mellan Israel och judar, judar!

”Nu handlar det om att göra en klar åtskillnad mellan Israel och judar, och vi vet att många har problem med det.”

Så säger förre Ekot-chefen, nuvarande ordföranden för Svenska kommittén mot antisemitism, Willy Silberstein till tidningen Dagen.

Nu visar det sig att Willy Silberstein och kollegan i Svenska kommittén mot antisemitism Jonathan Leman inte själva vill göra någon åtskillnad mellan judar och Israel. För i stället för att klart och tydligt göra åtskillnad mellan sig själva som judar och staten Israel går de till angrepp mot filosofen och vänsterpartisten Torbjörn Tännsjö:s artikel på Newsmill som just uppmanar judar att göra skillnad mellan sig och staten Israel i syfte att undvika antisemitism. Torbjörn Tännsjö skriver:

”When violent crimes are committed by fundamentalist Muslim groups Muslims all over the world are rightfully called to come forward to condemn the crimes — in order to show that these actions are not consonant with a reasonable Muslim belief. We see this over and over again. Now the time has come for Jews, individuals and organisations, to do the same, in order to obviate anti-Semitism. It is crucial that those who conceive of themselves as belonging to some kind of Jewish community condemn the illegal attack by the Israeli government on the Ships to Gaza, and that they denounce in the strongest terms the violent murders of many peace activists on the ships. The reason for this is of course that Israel defines itself as a Jewish state. The best way to contribute to this very reasonable cause is to take part in the rallies held all over the globe in protest.”

Medan Willy Silberstein angriper Torbjörn Tännsjö i en debattartikel i Svenska Dagbladet och klassar hans förslag som antisemitism så antisemitstämplas Tännsjö av Jonathan Leman i en minidebatt i radioprogrammet Studio Ett.
Antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit, antisemit. Visst kan det bli tjatigt!

Men det finns många goda exempel på judar som kan skilja på sig själva som judar och apharthaidstaten Israel. Dessa judar – som getts det smädande epitetet ”självhatande judar” av  de Israel-identifierande judarna  – tar tydligt avstånd från Israels brott mot mänskligheten, mot ockupation av Plaestina, mot förtryck och massmord på palestinier samt mot Israels ständiga brott mot FN:s resolutioner.
Internationellt hörs hedervärda judar som Noam Chomsky och Naomi Klein, och i Sverige hör vi Henry Ascher och Dror Feiler protestera mot Israels illdåd. Dessa hedervärda, humanistiska och moraliska judar är de bästa krafter mot antisemitism som står att finna i en värld där de högljudda och inflytelserika Israel-identifierande judarna ger sitt oreserverat stöd till Israels krigsförbrytelser.

Willy Silberstein, Jonathan Leman och deras organisation Svenska kommittén mot antisemitism samt andra pro-israelsika organisationer som Svensk Israel-information, med flera, ger sitt fulla stöd till Israel och Israels folkrättsbrott.
När Israel bombade Gaza sönder och samman förra året så höll Israels lobbygrupper manifestationer för att visa sitt stöd till folkmordet i Gaza. Svensk Israel-information publicerar ett av talen som hölls i Stockholm den 11 januari 2009. Och i Malmö var Judiska församlingen ute och demonstrerade till stöd för Israels terror mot befolkningen på Gaza.
Efter att Malmö:s judiska församling demonstrerat sitt stöd till dödandet av palestinier önskade Malmö:s kommunalråd Ilmar Reepalu, precis som Torbjörn Tännsjö idag, att judiska församlingen skulle inse sitt eget ansvar för att det väcks upprörda känslor mot judar i gemen om judiska organisationer stöder Israel:s terrorkrig. Så här uttryckte sig Ilmar Reepalu i Skånska Dagbladet:

”Jag skulle önska att judiska församlingen tog avstånd från Israels kränkningar av civilbefolkningen i Gaza. I stället väljer man att hålla en demonstration på Stortorget, som kan sända fel signaler.”

Ilmar Reepalu:s insikt och stillsamma uppmaning till Malmö:s judisak församling resulterade i att Israel-lobbyn fick sätta dagordningen i Sveriges medier, vilket resulterade i att Reepalu fick löpa gatlopp. Att diskutera sakfrågan – varför judar stödjer den Israeliska förtryckarregimen – ville ingen från Israel-lägret göra. Jag förväntar mig inte heller att Torbjörn Tännsjö:s insiktsfulla idé, för att motverka antisemitsim, får något gehör bland pro-Israeliska grupper. Att pro-Israeliska grupper ger sitt stöd till Israels brott är inget de vill ta ansvar för.

Uppenbarligen har många judar problem att göra skillnad mellan sig själva och staten Israel. Eller…

 • är det så illa att Israel-stödjande judar inte ser några problem med folkmord och rasism så länge det inte är de själva som är offer?
 • är det så illa att Israel-stödjande judar tycker det är acceptabelt med  rasistiskt grundat förtryck och massmord så länge det är den ”judiska staten” Israel som är förövare och bödel?

9 tankar på “Gör en klar åtskillnad mellan Israel och judar, judar!”

 1. Om jag varit jude hade jag troligen hatat Israel. Israel är den enda judiska staten i världen och det blir oundvikligt så att många sätter likhetstecken mellan judar och Israels politik, och det blir inte bättre av att det finns många judar utanför Israel som försvarar landet i alla lägen vad de än gör. Och detta är skadligt för judar och spär på alla former av antisemitism som redan finns. Att stödja Israel som land innebär inte att man måste stödja den politik som förs av staten in absurdum.

  Jämför med iranier t.ex., hur många iranier utanför Iran försvarar den iranska regimen bara för att de är iranier. Inte många, och därför sätts inget likhetstecken mellan Irans politik och iranier.

  Svara
 2. Johan skrev: ”Jämför med iranier t.ex., hur många iranier utanför Iran försvarar den iranska regimen bara för att de är iranier. Inte många, och därför sätts inget likhetstecken mellan Irans politik och iranier.”

  En mycket bra jämförelse.

  Torbjörn Tännsjö tog i debatten med Johan Leman upp kravet som ställs från höger på alla vänstersympatisörer: Att vänstersympatisörer ska ta avstånd från alla kommuniststämplade förtryckarregimer.
  Om dessa högermänniskor inte vill hålla sig med dubbel moral så kan det inte anses fel att kräva att judar tar avstånd från Israel. Men så tycker så klart inte dubbelmoralisterna Willy Silberstein och Johan Leman.

  Svara
 3. Johan skrev: ”Jämför med iranier t.ex., hur många iranier utanför Iran försvarar den iranska regimen bara för att de är iranier. Inte många, och därför sätts inget likhetstecken mellan Irans politik och iranier.”

  En mycket bra jämförelse.

  Torbjörn Tännsjö tog i debatten med Johan Leman upp kravet som ställs från höger på alla vänstersympatisörer: Att vänstersympatisörer ska ta avstånd från alla kommuniststämplade förtryckarregimer.
  Om dessa högermänniskor inte vill hålla sig med dubbel moral så kan det inte anses fel att kräva att judar tar avstånd från Israel. Men så tycker så klart inte dubbelmoralisterna Willy Silberstein och Johan Leman.

  Svara
 4. Debatten i Studio 1 härom dagen var nog det mest pinsamma försök till debatt jag någonsin hört. Jonathan Leman lät som en psykiatripatient med paranoid psykos. Helt otroligt att han får utrymme i media.

  Svara
 5. Debatten i Studio 1 härom dagen var nog det mest pinsamma försök till debatt jag någonsin hört. Jonathan Leman lät som en psykiatripatient med paranoid psykos. Helt otroligt att han får utrymme i media.

  Svara
 6. I en sådan infekterad diskussion visar sig hur man kan få logiken att fungera genom att ta en premiss för given och sedan bara angripa det som inte logiskt följer av dem.
  Ett annat sätt att angripa motståndaren är argumetum ad hominem. Tännsjö anser att anständiga judar ska ta avstånd från Israel. Han anklagas då för att inte ha tagit avstånd från Sovjet, trotsatt han ör kommunist. Han kan dock ha rätt i sitt påstående om judarna. även om han gör fel i sitt förhållande till Sovjet.
  Att kritikern är inkonsekvent är inget argument för att försvara det som han kritiserar.

  Svara
 7. I en sådan infekterad diskussion visar sig hur man kan få logiken att fungera genom att ta en premiss för given och sedan bara angripa det som inte logiskt följer av dem.
  Ett annat sätt att angripa motståndaren är argumetum ad hominem. Tännsjö anser att anständiga judar ska ta avstånd från Israel. Han anklagas då för att inte ha tagit avstånd från Sovjet, trotsatt han ör kommunist. Han kan dock ha rätt i sitt påstående om judarna. även om han gör fel i sitt förhållande till Sovjet.
  Att kritikern är inkonsekvent är inget argument för att försvara det som han kritiserar.

  Svara
 8. Utan de fanatiska kristna i Moral Majority i USA så skulle vi ha sett en tvåstatslösning i Israel och Palestina för länge sen. Jag tror att det största hotet mot freden i Mellanöstern måste kopplas till Moral Majority i USA som har ett stort inflytande över utrikespolitiken.

  Men nog om detta. Jag vill säga följande om Ship to Gaza:

  Det irländska skeppet Rachel Corrie skapade inga rubriker när det bordades av israeliska soldater eftersom allt gick fredligt till. Men det är bara det tålmodiga arbetet i bakgrunden som kommer att bära frukt för framtiden.

  På grund av våldet från aktivisternas sida på det turkiska skeppet vill jag uppmana de ansvariga för Ship to Gaza att avbryta allt samarbete med den turkiska organisationen IHH. Det har visat sig i efterhand att det är en mycket tvivelaktig organisation som knappast använder fredliga metoder och att de äventyrar hela fredsprojektet.

  Du Kan läsa hela artikel på min blogg:

  http://darenpagatan.blogspot.com/2010/06/en-vadjan-till-ship-to-gaza.html

  Svara
 9. Utan de fanatiska kristna i Moral Majority i USA så skulle vi ha sett en tvåstatslösning i Israel och Palestina för länge sen. Jag tror att det största hotet mot freden i Mellanöstern måste kopplas till Moral Majority i USA som har ett stort inflytande över utrikespolitiken.

  Men nog om detta. Jag vill säga följande om Ship to Gaza:

  Det irländska skeppet Rachel Corrie skapade inga rubriker när det bordades av israeliska soldater eftersom allt gick fredligt till. Men det är bara det tålmodiga arbetet i bakgrunden som kommer att bära frukt för framtiden.

  På grund av våldet från aktivisternas sida på det turkiska skeppet vill jag uppmana de ansvariga för Ship to Gaza att avbryta allt samarbete med den turkiska organisationen IHH. Det har visat sig i efterhand att det är en mycket tvivelaktig organisation som knappast använder fredliga metoder och att de äventyrar hela fredsprojektet.

  Du Kan läsa hela artikel på min blogg:

  http://darenpagatan.blogspot.com/2010/06/en-vadjan-till-ship-to-gaza.html

  Svara

Lämna en kommentar