Moderat hoppade av – skrämdes av partiets brist på empati

”Han [Fredrik Reinfeldt] säger det att man ska gå igenom skolan snabbt. Man ska klara av det fort. Fast då krävs det ju att man har en trygg uppväxt. Att man har det bra hemma och så. Det är inte alla barn som har det. Han känner inte till våran värld om man säger så. Han ser bara sitt.
Han och folk i hans omgivning, och det liv han lever, dom har det enklare dom ser inte våld. Dom ser inte dom problemen som vi lever i. Då blir det enkelt att säga: ’Ja nu ska man fokusera på skolan bara.’ Fast det går inte alls när man lever i misär.”

Mer om denna reaktion, från en ung arbetslös som mötte Fredrik Reinfeldt på ett arbetslöshetsprogram i Eskilstuna, i slutet på denna bloggpost. Först moderaten som skrämdes så pass av partiets behandling av de sjuka att han valde att hoppa av från moderaterna.

Moderaternas kommunfullmäktigeledamot samt företrädare i socialnämnden i Norrtälje Lars Sjöblom lämnar moderaterna och skriver själv om orsaken på Aftonbladet Debatt.

”Jag är polis och har i dag en ryggmärgsskada efter flera olyckor i tjänsten. Det har gett mig en insyn i vardagen för dem som Välfärdssverige ska värna. Och det var den insynen som gjorde att jag begrep att de Nya Moderaterna i verkligheten inte är det parti för alla som de utger sig för att vara. Människor som drabbats av partiets politik bemöts med arrogans och kyla. Jag har haft svårt att se dem som röstat på mig i ögonen.”

”Jag brukar säga att Moderaterna är ett parti som har en bra känsla för näringsliv och pengar men som saknar social kompetens. Även om det låter annorlunda på valaffischer och annonser så finns det ingenting hos Moderaterna som gör att man ser människor och deras problem.”

”För egen del har jag blivit bra behandlad av Försäkringskassan hittills, men jag ser med förskräckelse hur folk som är sjuka trycks ner av de nya hårdare reglerna som införts.”

”När Moderaternas politik i riket leder till att allt fler tvingas till att söka socialbidrag, och när moderat politik på lokal nivå handlar om att till varje pris hålla nere kostnaderna så är det inte fuskarna man kommer åt utan handikappade, sjuka och arbetslösa som hela sitt liv velat göra rätt för sig.”

”Det är en stor skillnad på Moderaterna när de talar till folk och när de genomför sin politik. Lokalt som centralt så är det en mycket liten klick som styr och som bestämmer vad som får sägas. När jag påtalat skillnaden mellan partiets budskap och dess politik bemöts jag med att jag inte har ”de rätta karaktärsegenskaperna” för att vara moderat. Och om de rätta karaktärsegenskaperna för att vara moderat ska vara att ljuga skäppan full för väljarna så har de väl rätt.”

Som sjukskriven förstår jag att Lars Sjöblom blir orolig över moderaternas jakt på de sjuka. Lars Sjöblom kan också, vilket han skriver, sakna de rätta karaktärsegenskaperna för att företräda moderaterna. Han kan trots att han hittills varit moderat och företrätt dem vara utrustad med både empati och samvete, och därmed var fullt kapabel att tänka även på andra än sig själv.

En som uppenbarligen saknar både empati och samvete är moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt. I ett radioreportage inför valet besöker Reinfeldt ett arbetslöshetsprojekt för ungdomar i Eskilstuna. Han inleder med att han vill höra ungdomarnas egna upplevelser av sin situation. Men när de berättar börjar Reinfeldt andas tungt och sucka hörbart.
Att Mimmi, som växte upp med knarkande föräldrar, berättar att hon vare sig fullföljde grundskolan eller gymnasiet men fick en ny livschans på komvux var inget som Reinfeldt alls tog till sig. Även Mimmis berättelse besvarades med en djup suck.
Reinfeldt tycks inte inse några som helst problem för de barn och ungdomar som växer upp i missbruksfamiljer. När reportern, efter mötet med de arbeslösa, frågar hur Reinfeldt ska få bukt på problemen i skolan så löses de enligt Reinfeldt med ökade krav i skolan. Han har ingen förståelse för att studiemotivation och möjligheter att studera kan vara en bristvara om man lever i en psykiskt trasig familj där det är missbruk, bråk och skrik.
De som träffade Reinfeldt berättar att de tycker han gjorde ett kallt och ointresserat intryck. Här är två röster:

”Han ställde frågor men det verkar inte riktigt som han brydde sig.”

”Han säger det att man ska gå igenom skolan snabbt. Man ska klara av det fort. Fast då krävs det ju att man har en trygg uppväxt. Att man har det bra hemma och så. Det är inte alla barn som har det. Han känner inte till våran värld om man säger så. Han ser bara sitt.
Han och folk i hans omgivning och det liv han lever dom har det enklare dom ser inte våld. Dom ser inte dom problemen som vi lever i. Då blir det enkelt att säga: ’Ja nu ska man fokusera på skolan bara.’ Fast det går inte allas när man lever i misär.”

Att Fredrik Reinfeldt hyser förakt för stora delar av den svenska befolkningen framgår klart och tydligt av den bok – ”Det sovande folket” – han skrev innan han blev statsminister. Nu kan man läsa hela ”Det sovande folket” på nätet.

—–

Andra bloggar som skriver intressant!

1 tanke på “Moderat hoppade av – skrämdes av partiets brist på empati”

  1. Idag kanske tankegången är en annan hos Fredrik Reinfeldt. Hans son blev väl nedslagen i helgen. Och det var väl inte första gången. Våldet har klivit rakt in i vardagsrummet hos dem. Men det är ju den världen vi lever i. Nu får väl de som skapade samhällsklimatet smaka på sin egen medicin. Det kan väl kanske vara bra för en politiker att ha lite erfarenhet från hur vanligt folk har det.

    Svara

Lämna en kommentar