Fide camping läggs ner

Läste idag i lokalpressen att Fide camping och tillhörande Fide pub läggs ner. Eftersom campingen redan tidigare varit stängd större delen av året så har jag uppskattat området som ett fint litet strövområde. Det är verkligen behagligt att promenera i den lilla glesa tallskogen som utgör campingområdet. Jag glädjs därmed åt att det inte längre ingår i Pigge Werkelins planer att exploatera området till ett drömstuge-område med en strandby, en fiskebodsby och en trädkojsby.

Sedan planerna på denna 100-miljoners fastighetsspekulation – bygga upp fritidshus billigt som säljs dyrt med det sedvanliga Pigge-konceptet – initierades för några år sedan har intresset från Pigges sida tydligen svalnat. Gotlands Tidningar citerar Marianne Ardell Jakobsson på Werkelinbolagen:

– Vi kommer inte att göra något där innan det finns en detaljplan för platsen, säger Marianne Ardell Jakobsson.

Werkelinbolagen fick först dispens från strandskyddet av regionen för stugorna. Men Naturvårdsverket överklagade beslutet och påpekade att det inte finns några särskilda skäl för att ge dispens från strandskyddsbestämmelserna.

– Vi har hållit på med det här i snart tio år. Det fanns planer på att bygga, men eftersom vi inte kommer vidare så blir det inget, säger Marianne Ardell Jakobsson.

Men enligt Gotlands Tidningar så får vi också tacka den ekonomiska konjunkturen för de avstannade exploateringsplanerna:

En källa berättar för GT att det också beror på ett svalt intresse från marknaden.

Därför kan man fortsätta ströva och njuta av området även i framtiden. Jag besökte idag den gamla campingen och tog ett gäng bilder. Som framgår av bilderna har det inte investerats många ören i denna camping de senaste 50 åren. Man kan förstå att campingen med sin väldigt låga standard inte är så eftertraktad och att Pigges arrendator väljer att lägga av. Dessutom går det pga vattenföroreningar inte att bada längst in i Fideviken där Fide camping ligger.


—–

Andra bloggar som skriver intressant!

1 tanke på “Fide camping läggs ner”

 1. Det var fina och stämningsfulla bilder från campingen. Vi i vår familj, utom tonåringarna, var på campingsemester i Polen i höstas och Fide Camping var nästan lite lyx jämfölrt med dem vi var på. Kan rekommenderas.

  Du jobbar på bra mot kortsiktig exploatering av ön – där skall du ha stort beröm.

  Tyvär är det kanske så på sudret att de sedan länge boende har svårt att öppet diskutera sådant för det är aldrig långt till en granne som vill sälja mark och hoppas göra sig en bra slant. Ungefär som det blivit runt vindkraftsexploatering i en del socknar, forna vänner är nu fiender för livet.

  Jag skulle behöva goda råd angående att starta blogg. Har du lust med det så skulle jag vilja ställa några frågor som är enkelt att kortfattat svara på per mail. Sänd mig din mailadress om du är hågad!

  Hannes Müller
  Klintehamn

  Svara

Lämna en kommentar