Golden retrievern Linux ränner på klipporna





Linux kan ägna mycket tid åt att jaga de vita gässen som rusar in mot stranden. Men det är svårt att stå på stranden och få bra bilder av detta. Så ni får hålla till godo med dessa som visar Linux i förflyttning mellan attackerna.

När Linux hållt på ett tag, och svalt en massa vatten, så blir han jäkligt lös i magen. Ibland riktigt sprutar det ur honom.

På tal om spruta: Det finns många trosföreställningar om vad hundar får, och inte får, äta.
En sådan är lök. Min förra hund Alfa hade köttbullar som basföda. Och köttbullar innehåller lök… Dessutom åt han chili con carne och kebab och allt möjligt annat gott som innehåller lök. Kanske hade han blivit 20 år och inte bara 15 om han inte fått äta dessa goda rätter utan tvingats hålla sig till enbart torrfoder. Men Alfa hade ett fint rosa tandkött även på sin ålders höst, vilket visar att han inte hade brist på röda blodkroppar…
En annan är choklad. Linux och jag brukar ligga i sängen, titta på tv och dela på ett par 200 grams chokladkakor. Nu delar vi inte riktigt rättvist, såvida man inte utgår från vår vikt. Jag ger Linux en chokladruta och mig själv två, tills kakorna är slut. Men för att en hund ska bli dålig av choklad måste den äta en hel del, åtminstone om det är ljus choklad, vilket vi äter. Veterinären.nu skriver:

Choklad innehåller xantinalkaloider, bla teobromin som har en stimulerande effekt på nervsystemet. Människor känner sig upp-piggade (vid normal konsumtion)  medan hundar är mycket känsligare, vilket kan få dödliga konsekvenser när både hjärna och hjärta blir överstimulerade.

En dödlig dos teobromin är ca 100-200mg per kilo kroppsvikt men redan doser på 20mg/kilo kroppsvikt kan ge förgiftningssymtom. Halten teobromin varierar väldigt mellan olika choklad typer men mörk choklad innehåller vanligen ca 10-15mg teobromin per gram choklad medan mjölkchoklad innehåller ca 2mg per gram. Det är alltså farligare att äta mörk choklad än ljus.

Symptomen på chokladförgiftning är:

Symtomen kommer vanligen inom 2-4 timmar men kan komma efter 24 timmar. Typiskt ses först tecken på illamående, dregling, ökad törst och oro följt av kräkningar, diarre och buksmärtor. Hunden verkar rastlös, andas snabbt och får snabb, eventuellt oregelbunden, hjärtrytm. Gången blir stel, vinglig och i svåra fall tillstöter kramper och koma varefter hunden dör.

Linux som väger in på 31.5 kilo kan alltså äta drygt 300 gram ljus choklad innan han teoretiskt blir chokladförgiftad. När vi smaskar så brukar jag hålla det så han får max omkring 100 gram. Jag vill att han ska njuta, inte bli sjuk eller dö.

Linux och jag har sista tiden skaffat oss vanan att äta medan vi åker bil. Det kan vara en påse bullar som vi delar lika. Men vår största passion just nu är sådant där yoghurtgodis. Av dessa föredrar vi bananchips, cashewnötter, kokostoppar och lakrits. Vi brukar köpa ett drygt halvkilo (kostar 149 kr/kg) i Hemse och smälla i oss allt på vägen hem. Och då delar vi broderligt: en bit till mig, en bit till Linux.

Vi äter inte bara godis. Lika bra jag berättar om hur Linux har det på matfronten i övrigt.
Torrfoder gillar Linux inte så värst. Han har alltid en skål framme med Eukanuba torrfoder, som han kan äta om han känner att han håller på att svälta ihjäl. Men torrfodret är väldigt drygt.
Till frukost – hemma eller på utflykt – brukar Linux få en halv burk (ca: 620 gram) Eldorado burkmat. Ibland får han en macka – gjord på mitt hembakade rågbröd – med ost. Men oftast blir det burkmat.
Till middag blir det vanligtvis köttbullar (drygt 200 gram), kebabflarn (drygt 200 gram) eller stekt köttfärs (drygt 200 gram). Är han mer hungrig får han äta av sitt torrfoder.
Innan sänggåendet blir det samma som till frukost, dvs burkmat eller macka.
Sedan har vi en tradition. Varje gång vi är i Visby går vi till McDonalds där Linux får tre cheesburgare. Det är en tradition Linux fått ta över efter Alfa.

Så alla hundägare: skäm bort era hundar…

2 svar på ”Golden retrievern Linux ränner på klipporna”

  1. “han är väldigt snygg också.”

    Han har det efter husse… Och charmig är han också.

    Tack Anna för visat intresse.

Lämna en kommentar