Linux, idag… på ett fotografi

130923-xxx

Idag var det väldigt blåsigt. Under dagen från väst men mot kvällen blev vinden allt mer nordlig och kom upp i 12 sekundmeter.
Vid solnedgången var Linux och jag nere vid badet, vid hamnen. Där gick rejäla vågor. Eftersom Linux är stuntman så älskar han vågor. Ju högre desto roligare, tycker han. Så jag behövde inte gå längre på kvällspromenad än till hamnen där han kunde underhålla sig själv en lååång stund.
Som den fågelhund han är så är det de vita gässen han jagar. (Detta humoristiska inslag har inte jag kommit på själv, men jag gillar det.) Han angriper de vita gässen med öppen mun och brukar lyckas på så vis svälja en massa vatten under sitt badande. Sedan blir han lös i magen…

Jag har en tid funderat på att införa kategorin ”Hundar” här på bloggen. Det har ju blivit en del hundgrejer det senaste året. Och fler lär det bli.
Så nu har jag sju huvudsakliga kategorier. Jag är en bred mångsysslare med , Datorer & IT, Fotografi, GotlandHundar, Litteratur, Motorsport och Politik som intressen. (I politik ingår mitt största intresse mediakritik. Media och journalistik är ju i grunden en politisk opinionsbildande verksamhet och bör därför ligga under kategorin politik.) Däremot är mitt intresse för att skriva helt ur gängorna…

Kvällens kamera var Canon G12. Jag velade innan vi skulle gå. Jag vet ju inte vart Linux ville gå och ville han bara gå runt på gatorna i byn skulle det kännas lite overkill med Panasonic Lumix G5. Fast den hade underlättat i kväll. G12:an vill jag inte köra på över 80 iso för att slippa brus (korn). Så bilden ovan är tagen på 1/6 sekund. Med tanke på blåsten så är det en bedrift att bilden blev skarp. Men man ser på de vita gässen att exponeringstiden är lång. De är suddiga. Fast hade jag då haft G5:an hade jag rutinmässigt valt en betydligt kortare exponeringstid med en kanske sämre bild som resultat.

6 tankar på “Linux, idag… på ett fotografi”

 1. Jag har alltid, alltid velat ha en golden retriever. Och senast jag var på Gotland fick jag svår seperationsångest från ön. När jag hamnade på din sida, kändes det som att jag fick min drömframtid presenterad i bilder, och vissa texter. Plus att du är en bra fotograf och bott i Sthlm. Allt detta är saker jag drömt om. Ville bara få det kommenterat, hade!

  Svara
 2. Så du planerar redan en ”drömframtid” med golden retriever på Gotland?
  Själv växte jag upp i Oskarshamn och då drömde jag om att flytta till Stockholm. Detta förverkligade jag när jag var 20.
  Efter nästan två decennium i Stockholm började jag drömma om att bo på landet. Detta förverkligade jag när jag var 40. Då flyttade jag hit till Burgsvik.
  Så jag har delat mitt liv mellan småstad, storstad och småort.

  Svara
 3. Vet inte om jag planerar, men om jag skulle få önska hej vilt så ja, visst! Bor i Skinnskatteberg, skogshåla. Under min barndom bodde jag i Stockholm men det är inte samma sak i så ung ålder, längtar tillbaka. Så jag har haft kontakt med både stad och skog, men i slutändan ser jag mig själv med en golden ute i naturen. Din blogg träffade bara helt rätt, hoppas du inte tycker jag pratar massa skit! 🙂

  Svara
 4. Inte pratar du skit. Jag tycker det är intressant med drömmar men blev lite förvånad om du som så ung skulle längta direkt till landet utan att passera storstan. Men nu när du skriver att du längtar till Stockholm tycker jag du går rätt väg. Jag började längta till Stockholm i 12 till 13-årsåldern. Från de åren var jag ofta i Stockholm, bodde hos min faster. Men sedan; när jag slutat utnyttja det Stockholm är bra på: karriärmöjligheter, konserter, bio och uteliv så återstod bara storstadens negativa sidor; buller, trängsel o dyl. Då var det dax för landet. Men jag tycker man ska testa lite olika boendemiljöer under en livstid; det ger distans.
  I Skinnskatteberg har jag varit en gång. Skjutsade dit en kompis som skulle gå på konstskola. Jag vet med mig att jag aldrig skulle kunna bo i inlandet. Möjligen vid en väldigt stor sjö. Men det är vid havet jag trivs. Vilket får mig att påminnas om kvällens solnedgång då Linux och jag var ute vid ett fiskeläge som heter Grundådern. Himlen precis ovan havets horisontlinje var helt rödorange medan resten av himlen var djupt mörkblå med lite hotfulla regnmoln. Det var maffigt och väldigt vackert. Det fina med att bo på västkusten (Gotlands dito) är solnedgångarna i havet.

  Svara
 5. Ja, om det inte varit för sjön som ligger 100 meter från mitt hus hade jag känt mig väldigt instängd. Men det slår såklart inte ett hav. Vid havet kan jag få en känsla av att vara utomlands, vilket är häftigt. Den känslan kanske försvinner om man bott på Gotland ett tag, men i alla fall! Jag tycker att jag är bortskämd med fina solnedgångar (på grund av min sjö), men på Gotland var det någonting helt annat. Kunde stå och titta hur länge som helst utan att tröttna. Det är nog en av dom stora anledningarna till att jag vill bo där någon gång i mitt liv.

  Svara
 6. Hejsan! Jag ville bara säga att jag har börjat läsa din blogg som är väldigt trevlig. Mitt andra hem är Gotland. Denna bild med din hane nerevid hamnen är otroligt fin. Kommer titta in fler ggr. Ha en skön försommar på vackra Gotland. Lena

  Svara

Lämna en kommentar