Här, idag… på ett fotografi

131208-001
kolerisk, häftig, hetsig, uppbrusande, hetlevrad, lättretad, argsint, obehärskad, gallsprängd

Synonymerna ovan ger en bra beskrivning på en del av min personlighet. Ibland tycker jag det är riktigt roligt att bli obehärskat förbannad. Då skrattar jag gott åt mig själv. Det är vid tillfällen då det är helt rätt att bli rejält arg. Vid andra tillfällen tycker jag att jag går över gränsen och är omotiverat skitarg. Då tycker jag det är lite jobbigt och dumt.

Hur det var igår vet jag inte. Var jag berättigat arg eller var jag bara dum? Jag fick nämligen en varning av Fotosidan. Det tar jag inte så allvarligt på. Och det är bara den andra under de år jag varit med. Men min egen bedömning av mitt handlande tar jag på desto större allvar. Och den bedömningen är jag inte klar med än.

Grejen var att en kille ville ha köpråd för att sätta ihop en ny dator för bildbehandling. Alla de självutnämnda datorexperter och rådgivare som svarat i tråden avfärdade vikten av grafikkortets prestanda. Eftersom jag själv nyss byggt en ny dator, vilket jag berättar om här, så är jag väldigt medveten om att grafikkortet kan spela en stor roll. Åtminstone om bildbehandlingsprogrammet använder datortekniken OpenCL. Eftersom jag inte känner till dagens Photoshop så vet jag inte hur det står till med dess utnyttjande av grafikkorten. Men jag slängde upp en hint på forumet. Typ: Om Photoshop använder OpenCL så är grafikkorten viktigt för bildbehandlingsprestandan.

Som svar av de självutnämnda datorexperterna och rådgivarna fick jag att: Photoshop använder Elements.

Då blev jag tvungen att googla. Vad fan är Elements? Elements visade sig inte vara en datorteknik som OpenCL utan ett bildbehandlingsprogram. Då fattade ju jag att de självutnämnda datorexperterna och rådgivarna inte visste någonting om det de skrev om.

Då blev jag förbannad. Jag är så jävla trött på puckon som ger råd utan att veta något om det de ger råd om. En annan vanlig form av råd på nätforum är att rekommendera det en själv har, utan att en för den skull kunna motivera sitt val med egna eller andras jämförelser med andra produkter eller tekniker.

Så efter att ha googlat på ”Elements” så googlade jag på ”Photoshop OpenCL”. Sen var jag riktigt jävla in i helvete skitförbannad och skrev:

OK puckon. Nu är jag lite förbannad eftersom en enkel googling gav följande FAQ: ”What features use the GPU and how do I troubleshoot GPU issues?” https://forums.adobe.com/message/4289204

Och där puckon stod att bl a läsa att:
”The Mercury Graphics Engine (MGE) represents features that use video card, or GPU, acceleration. In Photoshop CS6, this new engine delivers near-instant results when editing with key tools such as Liquify, Warp, Lighting Effects and the Oil Paint filter. The new MGE delivers unprecedented responsiveness for a fluid feel as you work.

MGE is new to Photoshop CS6, and uses both the OpenGL and OpenCL frameworks. It does not use the proprietary CUDA framework from nVidia.”

Så sluta spekulera och ta reda på fakta innan ni kommer med era korkade och helt felaktiga ”råd”. Ni är väl Windows- eller Mac-användare…

Och den innehöll enligt Fotosidan olämpligt/otrevligt språk. Det kan jag hålla med om. Men jag blev ju arg – jag tappade helt enkelt behärskningen 😉 – för att en kille som frågar om råd, får råd som inte stämmer, av rådgivare som inte vet något om det de ger råd om. Det tycker jag är taskigt som fan och borde rendera dessa självutnämnda rådgivare avstängning på livstid och varsitt nackskott i pannan. Och själv borde jag försöka lära mig lite självbehärskning.

Lämna en kommentar