Var snäll mot din hund: Klipp den!

Jag skrev om detta, vikten av att klippa sin hund, för sex år sedan under rubriken Var snäll mot din hund: Klipp den! Då var det min tidigare golden retriever Alfa som var föremål för mina omsorger. Nu är det dito Linux.

Linux är nu två år och har aldrig tidigare varit klippt. Därför blev det en hård kamp förra fredagen mellan husse och hund innan håret var av. Men jag är helt säker på att Linux nu uppskattar sin svala sommarfrisyr. Nu kan han vara inne mer än fem minuter innan han tjatar om att få gå ut. Det kan han annars inte, inte ens på vintern. Han brukar tillbringa all tid hemma liggande ute på trappan, även vintertid.
Och så har jag satt på ett fästinghalsband. Innan jag klippte honom och satte på fästinghalsbandet plockade jag 8 till 10 fästingar varje kväll. Och då räknar jag inte med de fästingar som kröp i och på pälsen och inte hade satt sig… Under den vecka som gått har jag inte ens kommit upp i 8 fastsatta fästingar sammanlagt.
Orsaken till att jag inte satt på fästinghalsband tidigare var att Linux badar så ofta. Sätter jag då ett fästinghalsband utanpå pälsen så kommer den aldrig att torka under fästinghalsbandet. Och då är det stor risk för våtexem.
När Linux nu är sval och skön har han inte samma behov av att bada. Han blir ju inte så varm.
Det var lite kul, några dagar efter att han blev klippt, att se honom gå ut i vattnet, börja böja på benen för att lägga sig ner, men sedan ångra sig och räta upp sig utan att ha doppat magen. Han insåg att han inte behövde svalka sig.

Sedan har vi det här med svansen. Min mor tycker den är skitful…
När jag bodde i Stockholm lämnade jag bort Alfa för klippning. Och då blev han bara klippt en gång per säsong. Och varje säsong fick jag leta reda på en ny frisör eftersom de slet ut axlarna på löpande band. – Det kan jag förstå det är verkligen jobbigt att först tvätta och sedan klippa en hund.
En frisör klippte råttsvans på Alfa. Hon snaggade alltså även svansen. Det var skitfult. En annan frisör klippte sådan där sabel-frisyr på svansen. Det är den stil som brukar användas när golden retrievers ställs ut. Det är skitfult. Men en frisör klippte damm-vippe-frisyr på svansen. Det var skitsnyggt. Så det har jag hållit mig till sedan dess. Det ger också ett praktiskt handtag att greppa om ifall man behöver få stopp på hunden.

Vad jag har för klipputrustning står att läsa i min förra bloggpost i ämnet, den med titeln: Var snäll mot din hund: Klipp den!

7 svar på ”Var snäll mot din hund: Klipp den!”

 1. Bra att du klipper din gosse. Golden lider ju så i sommarhettan. Jag trimmar ner mina så mycket det går. I går gav jag mina tikar det nya fästingmedlet som kommit ut. Får verkligen hoppas man slipper dessa odjur på hundarna. Ställer till med mycket problem för hundarna. Ha en fin dag på vackra Gotland. Lena

  Svara
 2. Hej Lena.

  Jag var inne på din blogg och såg dina fina hundar.

  Vad är det för fästingmedel du testat? Är det de där pillren och pulvern som kommit? Det blir ganska dyrt men annars så tror jag på dem. Något märkligt är det när jag själv, som går och ligger i högt gräs flera timmar varje dag, inte blir biten av någon fästing. Senast det hände var för några år sedan. Jag tror det är något med doften. Däremot gilla mygg och flugor min doft… Så pillren och pulvret kan säkert förändra doften och avskräcka fästingar.

  Nog för att jag ”offrar” mycket tid och omsorg om min Linux… Men idag slog jag nytt rekord. Jag städade för hans skull.
  Förra fredagen, samma dag jag klippte honom, började han skaka på huvudet. På måndagen ringde jag veterinär och var där i fredags. Det var vare sig svamp eller bakterier, troligen allergi. Så nu har han fått cortisondroppar i öronen i några dagar. Hjälpte det inte föreslog veterinären en åtta veckors allergiutredning. Det skulle inte jag klara. Jag skulle må skitdåligt av att inte få skämma bort Linux. Att tvinga honom att bara äta torrfoder i åtta veckor skulle vara tortyr för oss båda.
  Sent i går kväll googlade jag om allergi. Där fann jag att om allergin inte berodde på något hunden åt, utan hade yttre orsaker, så var det i åttio procent av fallen dammkvalster som var orsaken. Och senaste månaden har vi verkligen haft det skitigt hemma.
  Så nu har jag ristat mattor, dammsugit och torkat golv. Och det räknar jag med måste bli en vana en gång i veckan framöver.

  Svara
 3. Är du medveten om att hundar med bra pälskvalité skyddas mot värme lika väl som kyla?
  Är du medveten om att pälsen har ett syfte?
  Ärd

  Svara
 4. Hej Ei.

  Jag har hört olika invändningar mot att klippa hundar tidigare. Men eftersom jag litar mer på hur mina hundar reagerar i värme med full- och med klippt päls och så går jag efter det. Och de gillar verkligen att vara svala, och gillar inte alls att vara överhettade och ligga passiva och flämta i skuggan. Eftersom jag är empatisk och därmed djurvän så bryr jag mig enbart om hundens bästa, inte vad andra har för teoretiska föreställningar.

  Svara
 5. Jag nämnde pälskvalité, har hunden inte en bra pälskvalitet så blir det som ett varmt lager som dina hundar kanske har men jag menar att många raser – många hundar har en sådan päls som skyddar både mot kyla och värme till exempel en spetshund som jag har

  Svara
 6. Hej Magnus.
  Jag letar information om klippa eller inte klippa dubbelpälsade hundar. Det finns många delade meningar om detta och det är väldigt svårt att hitta fakta som styrker vilket man ska välja av klippa eller inte klippa sin dubbelpälsade hund. Jag hittade din blogg och i detta inlägg förespråkar du klippa men på radio p4 Stockholm säger du

  ”Många oerfarna hundägare tänker kanske att det skulle lösa problemen om man rakar av hunden den tjocka pälsen. Men det ska man absolut inte göra, förklarar Magnus Berg.
  – Skulle man raka av en långhårig schäfer skulle den dö. Pälsen skyddar mot kyla på vintern och i vissa fall mot värmen på sommaren. Utan päls kan hundarna bränna huden ”

  Vad var det som gjorde att du ändrade dig? Har du sökt och hittat fakta? Jag skulle gärna vilja ta del av eventuell fakta. med vänliga hälsningar Jette

  Svara
 7. Hej Jette.

  Uppenbarligen är inte Magnus Berg ett så ovanligt namn som man kan tro. För det är inte jag som uttalar mig i radio.

  Det där att ”Utan päls kan hundarna bränna huden” råkade jag ut för andra gången jag skulle klippa min förra golden. Den frisören var rädd för att solen skulle bränna huden om hon klippte så kort som jag ville ha det. Men jag fick trots detta som jag ville och inga skador uppstod.
  Jag brukar klippa öronen med ett 3 mm skär. Det blir ju väldigt väldigt kort. Men aldrig någonsin under de drygt 15 år som jag klippt mina golden har de drabbats av några solskador eller andra skador.

  ”Skulle man raka av en långhårig schäfer skulle den dö” Kan tänka mig att detta påstående härstammar från tyskarnas klippning av sina schäfrar i Afrika under andra världskriget.
  Tyskarna klippte sina hundar för att de inte skulle bli så varma och det slutade med att de dog.
  Men det är en viss skillnad på den afrikanska värmen och den vi har i Sverige. I Sverige överstiger inte värmen kroppstemperaturen, men det gör den i Afrika. Därför skyddar pälsen från den omgivande temperaturen i Afrika medan pälsen hindrar kroppsvärmen från att lämna hunden, till den kallare omgivningen, i vårt klimat. Man ska alltså inte göra jämförelser mellan vad som gäller i varmare länder med vad som gäller här. I det ena fallet gör pälsen nytta som skydd mot omgivande värme. I det andra fallet gör päsen skada eftersom den stänger in kroppsvärmen.

  Så: Var snäll mot din hund: Klipp den!

  Svara

Lämna en kommentar