Här, idag… på tre fotografi

140623-001

140623-002

140623-003

Jag fick ett ”tips” när Linux var nyköpt: ”Man ska aldrig vara snäll mot en hund”.
Linux var min andra hund. Därför avfärdade jag ”tipset” som ren idioti.

När jag skaffade min förra hund Alfa så var det inte så svårt att förstå hur jag skulle bete mig mot honom. Jag tänkte att jag ska vara mot Alfa så som jag själv skulle vilja bli behandlad om jag vore hund och helt underkastad min ägares makt. Jag skulle helt enkelt vara så in i helvete snäll, demokratisk och empatisk. Och det funkade för att få en fantastiskt duktig, lydig och lycklig hund.

Jag vill inte ens bestämma över min hund. Men visst; jag har veto. Det använder jag vid sällsynta tillfällen. Tex när jag verkligen vill gå åt ett visst håll, medan hunden vill gå åt ett annat.
Hur man vet vart hunden vill gå? Om den stannar så kan det betyda att hunden inte vill gå åt det hållet en är på väg. Då testar jag genom att ta några steg åt ett annat håll. Följder hunden med så är det däråt den vill gå. Annars får jag testa genom att ta några steg åt ett annat håll.
En annan variant är att säga ”Alfa bestämmer” respektive ”Linux bestämmer”. Då, eftersom hunden lärt sig vad bestämmer betyder, så trippar den glatt iväg åt det håll den vill gå. Då är det bara för husse att gå efter.
Jag vet inte om de lär ut dessa baskunskaper på valpkurser och brukshundsklubbar… 😉

Idag ville jag gå över till andra sidan, den östra kusten. När vi kommit nästan halvvägs och var vid ett litet vägskäl i ett åkerlandskap så gick Linux in några meter på en väg som jag inte tänkt mig. Där stanade han. Jag pekade, berättade och gick in en liten bit på den väg som leder till östra sidan. Linux stod helt stilla. Eftersom han stod stilla och inte kom efter åt mitt håll så förstod jag att han verkligen var bestämd och ville gå åt sitt håll. Eftersom jag inte var lika bestämd över att gå till andra sidan lät jag Linux bestämma. Därför kom vi aldrig över till östra sidan. Men det spelade ingen roll. Dit kan vi gå någon annan gång.

Lämna en kommentar