Varför inte vägpriser även på Gotland?

150417-002

I samband med den rådande debatten om sk vägpris på färjorna vill jag uppmärksamma följande:

Jag har vid tidigare tillfällen förespråkat sk vägpriser på öns kollektivtrafik. Med tanke på att så stor majoritet av befolkningen på Gotland, samt samtliga lokala politiker och partier, är för sk vägtrafik på färjorna mellan Gotland och fastlandet så är det mycket märkligt att sk vägpris inte införs i kollektivtrafiken på ön.

Men det är väl som vanligt vad gäller Gotland; den klassiska någon-annan-ismen. När andra betalar så får det kosta hur mycket som helst. Vad gäller färjorna så är det staten som ska stå för fiolerna medan det för kollektivtrafiken belastar Gotlands kommun.

Sk vägpris innebär enligt Gotlandupproret 2012 att det skulle kosta 90 kronor för en vuxen att åka 147 kilometer (Nynäshamn-Visby) respektive 122 kilometer (Oskarshamn-Visby) med färjorna. Att åka buss 75 kilometer (Burgsvik-Visby) kostar idag 75 kronor. Det borde kännas pinsamt för Gotlands kommun.

Gotlandsupproret skrevs på av 108 000 personer. Förutom att samtliga partier och politiker på Gotland ställde sig bakom så fanns även följande intressenter: Vägpris.nu, Landsbygdsupproret, Gotlands idrottsförbund. Länsbygderådet Gotland, LRF- Gotland, Gotlands Hushållningssällskap, Ica handlarna på Gotland, Kneippbyn Resort.

Det priskrav som ställdes var:

”Inför följande taxor inom gotlandstrafiken fr. 1:a nov 2012.
Enkel resa:
Bil: 165 kr
Vuxen: 90 kr
Barn 6-18 år: 50 kr
Framtida prishöjningar skall sedan ske i enlighet med konsumentprisindex.”

Eftersom konsumentprisindex sjunkit med 2,9 procent från 1:a november 2012 till 1:a april 2015 skulle dagens priser vara:
Enkel resa:
Bil: 160 kr
Vuxen: 87 kr
Barn 6-18 år: 48,50 kr

Det innebär att en resa Nynäshamn-Visby idag skulle kostat 60 öre per kilometer för en vuxen . En resa mellan Oskarshamns-Visby idag kostat 70 öre per kilometer för en vuxen. Jämför detta med Gotlands kommuns kollektivtrafiktaxa.

Gotlands_kommuns_kollektivtrafiktaxa

En resa mellan Burgsvik-Visby kostar 75 kronor och avståndet är 75 kilometer. Det blir 1 krona per kilometer. Alltså är det 66 (jämfört med Nynäshamn-Visby) respektive 43 (jämfört med Oskarshamn-Visby) procent dyrare än sk vägpris att åka med Gotlands kommuns kollektivtrafik mellan Burgsvik-Visby.

Räknar man sedan på Gotlands kommuns kollektivtrafiks priser för kortare resor så blir det ännu dyrare. Alltså väldigt långt ifrån vad kommunen och dess invånare anser ska vara sk vägpris på färjorna. Men till skillnad mot priset för resa med färjorna så kan kommunens politiker själva, redan idag, besluta om att införa sk vägpris i kollektivtrafiken. Men det gör de inte. Frågan är varför Gotlands kommuns politiker så enträget kräver vägpris när andra (staten) ska betala men är högst ointresserade av vägpris i den kollektivtrafik de helt själva betalar och beslutar om.

Lämna en kommentar