SMHI ljuger om klimatet

Jag har inne på SMHI för att kolla lite vad SMHI skriver om klimatet. Till min stora förvåning dök det upp en mening som löd: “Med normalt menas i dessa sammanhang medelvärden för standardnormalperioden 1961-1990.” Va fan!
Detta följdes av: “Denna normalperiod ska enligt en internationell överenskommelse användas fram till 2021, då en ny 30-årsperiod, 1991-2020, är fullbordad.”

Då är det alltså en internationell konspiration att jämföra dagens temperaturer med en extremperiod då det var en allmän sanning att världen var på väg mot en ny istid.
Tidningarna hade rubriker som dessa: ’Ny istid är på väg tror väderforskare’ (GP), ’1983 börjar en ny istid’ (Expressen), ’En ny istid är över oss (DN). Svenska Dagbladet illustrerade med en bild där stadshuset i Stockholm var så gott som helt täckt av snö och is.

Med fyrtiotalet inleddes en kallare period, med köldkulmen i slutet av 1970-talet, och denna extremperiod anser klimatalarmisterna är en “standardnormalperiod”.

Varför inte jämföra med 1931-1960 då det var ovanligt varm, varmare än nu. Ultuna slog 1933 det svenska värmerekord på 38 grader. 1947 tangerar Målilla det. Sedan dess har det inte varit så varmt i Sverige.
Gjorde man perioden 1931-1960 till “standardnormalperiod” skulle det framgå tydligt att perioden 1991-2020 är mycket standardnormal och på inget sätt anmärkningsvärd eller oroande.

Men avsikten är ju att lura oss, så klart. Det gör ju SMHI dagligen med sina helt opålitliga väderrapporter.

4 svar på ”SMHI ljuger om klimatet”

 1. Hej!

  Hur menar du att de ljuger? SMHI bestämmer inte detta, utan det är internationellt överenskommet att man alltid ska jämföra med en bestämd 30-årsperiod och det har pågått länge. Innan man jämförde med perioden 1961-1990 så jämförde man med 1931-1960 osv. Man valde liksom bara ut en 30-årsperiod utan att ha i åtanke att några av åren var ovanligt kalla eller ovanligt varma. Och har vi en 30-årsperiod så kommer det givetvis alltid vara något eller några årtal som sticker ut, så det är liksom omöjligt att undvika. Just nu jämför vi dock med perioden 1991-2020, det började de göra den 1 januari i år.

  Jag kan däremot informera och skriva under på att det förekommer flera fall av grov mobbning, kränkning och förtal av chefer på SMHI, något som ledningen där är fullt medveten om men sopar under mattan. Jag vet eftersom både jag (har jobbat som meteorolog) och några av mina vänner (som antingen jobbat där eller fortfarande jobbar där) utsatts för detta. Chefen på själva prognosavdelningen har flertalet psykopatiska drag, så det kanske inte är så märkligt om meteorologerna där gör, som du säger, “opålitliga väderrapporter”. Tror dock att det mer har att göra med att deras inköpta prognosmodeller inte är särskilt bra. DMI gör istället sina egna prognosmodeller och jobbar febrilt med att alltid förbättra dem, och därför är de mer pålitliga. Att DMI däremot utnyttjar det faktum att det inte finns någon konkurrens med arbetsgivare för Meteorologer i Danmark och därmed ger de stackars meteorologerna en helt orealistiskt, fruktansvärd låg lön för deras hårda arbete tycker jag inte alls om.

  Mvh//Madeleine – Meteorolog som tröttnade på att bli kränkt, förtalad och utnyttjad och numera jobbar som Matematik- och NO-lärare

 2. Hej !
  Om ni har ork och tid över så tycker jag att ni ska kolla era egna temperaturmätare och jämföra med SMHI:s prognoser och även vad det har varit för temperaturer där ni bor. Då kan ni precis som jag se att SMHI skriver upp temperaturen i genomsnitt 2 grader varje dag. SMHI vill på detta sätt få svenska folket att tro att det är 2 grader varmare än vad det är i verkligheten, alla årstider om året. SMHI har infiltrerats av klimatrörelsen på samma sätt som media.
  Vänliga hälsningar
  Thomas

 3. Hej Thomas!

  Jag har jobbat som Meteorolog på SMHI och har där bland annat jobbat som observationsmeteorolog. Som observationsmeteorolog granskar man den data som kommer in från våra mätstationer, bland annat temperaturer. Det ställs dock höga krav på mätstationerna, krav som måste följas för att mätstationen ska bli godkänd. Dessa styr så att mätvärdena ska bli så korrekta som möjligt, utan att påverkas av andra faktorer såsom placering (högt upp på ett berg brukar det till exempel vara kallare än på marknivå – vilket påverkar resultatet.), närheten till trafik och annat som gör att det blir varmare. Även sådant som gör att det blir skugga året runt måste tas bort – för att inte temperaturen ska visa kallare än verkligheten. Det finns som sagt massor av regler som måste följas för att en mätstation ska bli godkänd.

  Temperaturen vid dessa mätstationer mäts vid 2 meters höjd, för att utesluta påverkan från markprocesser som påverkar temperaturen.

  Att temperaturen hos en hemmatermometer skiljer sig från en från en kontrollerad mätstation är inte så konstigt – det är väntat! Dock är det nog vanligare att en hemmatermometer mäter något högre temperatur, pga man inte tar hänsyn till sådant som kan höja temperaturen (solinstrålning, höjd över havet, trafik etc). Bor du däremot på hög höjd eller en väldigt skuggig plats så är det inte så konstigt att din hemmatermometer mäter några grader lägre än vad SMHIs mätstationer gör. Din hemmatermometer följer ju inte samma krav.

  Nu till den viktiga poängen: när klimatforskare säger att medeltemperaturen har ökat, så jämför de de olika mätstationernas värden från år till år. De jämför alltså inte med vad din eller någon annans hemmatermometer visar. Och eftersom man då jämför med värden som följt samma krav i princip under hela den period man undersöker, så spelar det ju faktiskt ingen roll huruvida temperaturerna har visat 2 grader för varmt hela denna tid eller inte. Man kollar ju på förändringen (hur mycket temperaturen har ökat) och inte den exakta temperaturen i sig

  Mvh//Madeleine. Före detta Meteorolog

 4. Hej Madeleine !

  Eftersom samhället och världen ser helt annorlunda ut nu än förr så går det ej att jämföra dagens temperaturer med temperaturerna som uppmättes förr. En faktor som ökar temperaturerna avsevärt är t.ex att många platser där SMHI numera har sina mätstationer är asfalterade, något som inte fanns förr och påverkar temperaturen uppåt.
  En av USA:s mest kända mätstationer ligger högst upp på en vulkan på Hawaii – och förutom att den mäter temperaturen så kan ej heller mätningarna av koldioxid bli speciellt representantiva för medelvärdet i just det området av uppenbara skäl.
  Vad gäller min temperaturmätare hemma i nordvästra Stockholm så har den funnits där den har funnits i många decennier – och innan klimatet blev politik i början på 2000-talet så stämde temperaturen på pricken med meteorologernas prognoser. Det är endast de senaste åren mellan ca 2010-2021 då klimatet har blivit en religion för dem som tror på planetens undergång som temperaturerna har börjat “justeras” uppåt ca 2 grader 24 timmar om dygnet – 365 dagar om året av uppenbara klimatpolitiska skäl.

  Vänliga hälsningar
  Thomas

Lämna en kommentar