Twitter är för de som inte kan ta till sig längre resonemang än 280 tecken

Jag gjorde för ett par veckor sedan ett nytt försök med Twitter, men blev idag påmind om varför jag slutade och sade därför ånyo upp mitt abonnemang.
Tidigare har jag varit på Twitter i ett decennium, från 9 april 2010 till 17 december 2020.

Vid mitt nya twitterinträde beslutade jag mig för att följa Lars Bern, Robert Mattiasson och Nils Littorin. Det var en lagom början tycker jag.
Eftersom jag följer dessa så matar Twitter även in personer som dessa följer i mitt flöde. Så då fick jag se att Katerina Janouch twittrat detta idag, något som var aktuellt 15 december 2019.

Är man då lite mer intresserad av fakta än en twittrare så blir fakta att det är Katerina Janouch, och alla de som under åren vidare-twittrat den här bilden, som är Lögnfabriken.

Båda tweeten, Greta Thunbergs och Deutsche Bahns är autentiska, så det är inte där lögnen ligger.

Men om man klarar att hålla en tanke längre än 280 tecken i huvudet så kan man inse att det kan finnas en annan förklaring än att Greta bokat en förstaklassbiljett och därför inte åkt i korridoren på tågets golv.

Greta Thunberg kan faktisk ha bokat en andraklassbiljett utan platsbiljett. Hon kan pga överbeläggning i andra klass tvingats sitta på golvet i en tågkorridor under en del av resan. Hon kan ha suttit på en stol i andra klass under en del av resan. Och hon kan ha åkt i första klass under en del av resan.

Troligen var det exakt så det gick till.

The Gardian skriver om händelsen. Bl a:

“DB confirmed that Greta had travelled first class between the cities of Kassel and Hamburg.“

Eftersom jag är så sällsynt duktig och inte någon normal, d.v.s. helt pantad, twitteranvändare, så lyckades jag söka fram en hel del skrivet om händelsen även i många andra medier än The Guardian. På så sätt kan man gräva fram fakta och dra en rimlig slutsats och slippa framstå som en idiot såsom Katerina Janouch.

Twitter är för de som inte kan ta till sig längre resonemang än 280 tecken. Källkritik är twittrare helt ointresserade av. En osanning eller korkat uttalande på twitter kan därför spridas i åratal, vilket dagens händelse belyser. Under det decennium som jag var aktiv på Twitter brukade jag alltid, precis som jag gör här på bloggen, styrka mina påståenden med länkar till källor som bekräftar det jag hävdar. Dock märkte jag både på Twitter och här på bloggen att människor tycks helt otroligt ointresserade av att faktakolla det jag skriver. Bara ytterst sällan följer någon de länkar till källor som jag hänvisar till. Därför fattar jag varför svenska folket är så otroligt godtroget, lättlurat och korkat. Jag önskar att det inte var så. Men vad kan jag göra åt svenska folkets vilja att bli lurade? Ingenting!

Lämna en kommentar