Oläslig men viktig bok – Bortom Ukraina: Svensk ideologi och propaganda i det nya kalla kriget

För fem dagar sedan utkom boken Bortom Ukraina: Svensk ideologi och propaganda i det nya kalla kriget av Andi Olluri. Nedan är min recension:


Oläslig men viktig bok

Den här boken borde alla läsa för att få veta det som “våra“ “fria“ medier inte berättar om Ukraina och Ukrainakriget. Här ges de förklaringar som undanhålles oss och som skulle ge nödvändiga förklaringar till krigets uppkomst. Dessa undanhållna förklaringar lägger inte skulden på Ryssland utan på västvärlden med USA i spetsen. De förklarar också att kriget är ett så kallat proxykrig (krig genom ombud) mellan USA/NATO och Ryssland, med det Ukrainska folket som kanonmat och offer. Ett offer “våra“ “fria“ medier tycker det Ukrainska befolkningen ska göra för vår (västvärldens) skull. Därför tiger “våra“ “fria“ medier som graven om dessa obekväma fakta. Bland annat fakta om USAs långvariga inblandning i Ukrainas politik och styre inklusive inblandning i den så kallade orangea revolutionen 2014.

Tyvärr är boken snudd på oläslig. Den är uppenbarligen inte korrekturläst. Jag hittar ett fåtal stavfel men det allvarliga är konstiga meningsuppbyggnader med massor av bisatser och märkliga ordföljder. Det märkligaste är alla i framför alla årtal. I engelska skriver man “in XXXX“ men så gör vi ju inte i svenskan. Därför är det frustrerande att se denna anglicism konsekvent införd i en svenskspråklig bok.

Har nu läst 10 procent av boken och tröttnat på att själv tvingas omformulera meningarna för att göra dem begripliga. Det är ju inte läsarens uppgift att formulera meningarna till begriplig svenska, det arbetet ligger helt på författaren. Här har författaren misslyckats fullständigt. Ett sådant slarv och tydlig nonchalans gentemot läsarna är oacceptabelt. Därför har jag nu avslutat läsningen i förtid. Tyvärr.

Som betyg ger jag 1. 5 för innehåll, -5 för framförande.

2 svar på ”Oläslig men viktig bok – Bortom Ukraina: Svensk ideologi och propaganda i det nya kalla kriget”

 1. Så en livsviktig bok är oläslig för att den inte enligt dig är gramatisk korrekt. Skulle då vilja tillägga att din slutsats är ointelligent och klumpigt tagen. Dvs grammatik är vigtigare än liv och sanning, vilket universum lever du i ? Kanske har du med denna tvivelaktiga insats nu hindrat en skara viktiga läsare från att läsa denna bok. Olidlig dumhet och uppochnervänd logik.

  Svara
 2. Lilla gumman… Om du kunde hålla mer än en tanke i huvudet på en gång hade du kunnat sammanfoga min beskrivning av bokens brister med dess förtjänster till en komplex helhet.

  Min avsikt var inte att beskriva boken för en skara intellektuellt handikappade utan för de som kan tänka längre än ett tankeled. Jag trodde för övrigt att den här typen av bok inte intresserade de mindre begåvade, men där hade jag uppenbarligen fel, vilket ditt intresse visar. Min avsikt var att ge en konsumentbeskrivning, eftersom boken är en kommersiell produkt som man måste betala för.

  Att man betalar för något gör att kunden kan förvänta sig vissa saker av produkten. En kommersiell bok ska till exempel vara korrekturläst, så att grammatiska fel och andra brister blir korrigerade. Försöker någon sälja en skräpprodukt, i detta fall en undermålig bok, så tänker inte jag låta en sådan krämare undkomma min kritik.

  Före min avslutande kritik av boken går jag igenom dess förtjänster. Detta trodde jag skulle ge intryck av att jag faktiskt kan finna anledningar till att traggla sig igenom boken trots dess brister. T ex hade jag mycket högre tolerans för dåligt skrivna böcker när jag var yngre. I yngre år kanske jag hade läst ut boken ifråga för det högre syftets (kunskapsinhämtning) skull. Numera vägrar jag göra sådana uppoffringar.

  Avsikten med min recension var att upplysa om hur boken är. Min uppgift är inte att lura på någon en slarvigt skriven bok. Sedan kan de som kan hålla två tankar i huvudet samtidigt avgöra om de vill köpa boken eller inte. För de som inte kan hålla två tankar i huvudet på en gång förstår jag av din kommentar att detta är svårt att förstå.

  Är man enkelspårig och fyrkantig så är det ofta svårt att ta till sig kritik som riktar mot sådant man identifierar sig med och solidariserar sig med. Detta problem kan man dock i bästa falla växa ifrån. Men det är inte alla som blir vuxna människor. Många har ingen egen identitet utan hänger upp sin identitet på andra saker än sig själv. Dessa identitetslösa blir väldigt känsliga för kritik mot det de identifierar sig med eftersom de helt galet ser kritiken som riktad mot det egna jaget. Jag hoppas du ska få lyckan att bli vuxen och kunna bedöma saker utifrån hur de faktiskt är och inte utifrån hur du hoppas de är. God jul!

  Svara

Lämna en kommentar