Källkritik för seriösa sanningssökare

Nedanstående är en kommentar till en artikel i Svenska Journalistförbundets tidning Journalisten. Journalistens nya chefredaktör och ansvarig utgivare Axel Andén tycks inte intresserad av fakta – han uttrycker det så här: “Vi har behållit artikelkommentarerna men kommer att moderera hårt för att diskussionerna ska hålla en bra nivå.”. Så jag misstror att min kommentar kommer att publiceras. Jag fick för några dagar sedan en annan kommentar censurerad (se nedan).

Det där med källkritik är inte alls svårt. När jag själv råkar ut för ett påstående verkar otroligt, och som sägs härstamma från en myndighet eller organisation, söker jag på nätet efter förstahandskällan. Detta förfarande borde läras ut på svenska medieredaktioner. Då slapp vi mycket desinformation. Vi skulle dessutom, om viljan fanns, få många så kallade konspirationsteorier, bekräftade som med sanningen överensstämmande.

T ex: Jag lade – sedan det första covidvaccinet presenterades som “godkänt i USA”, av svenska medier, den 12 december 2020 – några minuter på att gå in på FDAs (USAs läkemedelsmyndighet) hemsida för att kolla upp detta i Sverige vitt spridda budskap. Där hittade jag direkt ett pressmeddelande som berättade att vaccinet som i Sverige presenterades som godkänt endast var nödgodkänt (emergency use authorization). Och detta efter bara 8 veckors kliniska prövningar. Denna upptäckt mejlade jag ut till de stora rikstäckande medieredaktionerna. Men tanke på svininfluensavaccinets katastrofala konsekvenser för en stor grupp människor – omkring 500 personer som drabbats av narkolepsi – ett decennium tidigare tyckte jag det var viktigt att uppmärksamma att inte heller detta vaccin var vederbörligen utprovat och testat, med risk för nya katastrofala konsekvenser för massor av människor.
Ingen av medierna korrigerade sina falska/felaktiga uppgifter om covidvaccinet. Först nio månader senare 23 augusti 2021 blev vaccinet godkännt i USA.

Så om media verkligen vill ge korrekta nyheter och uppgifter och uppfylla sitt demokratiska uppdrag så är källkritik och faktagranskning absolut nödvändigt. Även politikers och andra makthavares uttalanden måste kontrolleras genom kontroller i skrivna dokument och avtal. I dagens antidemokratiska lögnkultur kan ingen få undgå en faktagranskning, inte ens så kallade experter.

Min censurerade kommentar handlade om hur media hanterat den obefintliga NATO-debatten.

Svenska medier är tyvärr styrda av främmande makt och företräder USAs/NATOs intressen. Detta visar inte minst de 16 journalister som under åren 2008 till 2018 tilläts delta i USA/NATO-lobbyorganisationen Atlantic Councils medieprogram Transatlantic Media Fellowship och som nu finns listade på organisationens hemsida under rubriken Transatlantic Media Fellows. Där finns högprofilerade journalister från bl a Sveriges Television och Sveriges Radio listade.
För att få en riktigt insatt bild av hur vidsträckt USAs/NATOs påverkansarbete är och bedrivs ska man lyssna på Tucker Carlsons samtal med Mike Benz som publicerades för en dryg vecka sedan. Mike Benz är en före detta tjänsteman vid utrikesdepartementet med ansvar för att utforma och förhandla om USA:s utrikespolitik i frågor som rör internationell kommunikation och informationsteknik. Mike Benz ger ett en timma långt föredrag i ett blixtrande tempo, avbrutet av kortare kommentarer av Tucker Carlson, om historien och utvecklingen av USAs/NATOs styre över vad som får sägas och avslöjas på internet och i media, både i USA och inom EU. Det svenska partiet Mod har gjort en version av samtalet med svensk text.
Varför svenska medier varit totalt okritiskta till NATO och NATO-medlemskap blir inte längre en fråga efter att ha hört Benz berätta hur USA/NATO arbetar mot all reell opposition. Det är bara att konstatera att svenska medier går främmande makts ärenden.

Det fanns ett litet fönster i tidningen Journalistens censur av sanningsägande kommentarer. Det var mellan före detta chefredaktören Helena Giertta (åren 2008-2023) och Axel Andén (tillträde 2023-) då journalisten Julia Nilsson var tillförordnad chefredaktör. Men nu har Axel Andén satt ner foten…

7 svar på ”Källkritik för seriösa sanningssökare”

 1. Under en längre tid har jag INTE varit så naiv att jag trott på fulmedias okunnighet i att leta evidens och källgranska, men på ett avsiktligt och uppsåtligt democid, i vilket korrupta psykopatiska journalister har fått korruptionspengar för att förmedla dödliga lögner, eller om de inte gjort det, har fått kicken.

  Alla som inte sträckt på sig med ryggrad och inte sagt det som bör sägas om ett uppenbart democid från DoD och läkemedelsmaffia i USA, likt Folket Radio och Vetenskapliga partiet och flera andra som vi länkat till, blir ofrånkomligen medskyldiga och kan bli dömda i folkdomstolar efter en demokratisk eller mer kaotisk revolution, vilken sannolikt kommer uppstå när folket vaknar.

  Många inom vänstern suktar ofta efter en folklig demokratisk socialistisk revolution, men denna ofolkliga repellerande pseudovänster, som märkligt nog litat på monopolkapitalistisk fulmedia, kan sitta mycket risigt till om de inte har informerat folket med officiella data och sanna ord!!! Då har denna pseudovänser lämnat walk-over till nationalkapitalisterna, eller till mig som alltså tillhör “klassisk vänster”. https://vansternationalisterna.wordpress.com/?s=klassisk+v%C3%A4nster

  Det finns många falska politiker/partier, som ljugit och undanhållit sanningen, eller försökt skönmåla den, samt förslösat våra gemensamma pengar. Jag talar om partier, politiker och medier som inte svarar på folkets frågor, inte har kommentarsfält, lurar ut folk på bankmaffians plattformar, samt inte når ut till folket, samt motverkar en bred ordentlig valsamverkan.

  Jag är inte en av dem, men ca 99,9999% lyser faktiskt med sin frånvaro….

  Detta är landsförräderi och folkförräderi, i min mening. Men samtidigt är det perfekt, för snart kommer sannolikt notan. Sent skall syndarna vakna.

 2. Jag läste idag ut en tunn bok, Offentlighetens nya strukturomvandling och idén om deliberativ demokrati av Jürgen Habermas. Tanken med deliberativ demokrati är ju suverän. Men vad gäller media i praktiken är Jürgen Habermas en stor jävla idiot. I stället ser han sociala medier som dagens stora demokratiproblem. Jag blev så arg under läsningen att den var svår att fullfölja. Jürgen Habermas anser nämligen att media ger en allsidig och bra grund för människor att kunna fatta rationella beslut. Hur i helvete kan man vara så blind?

 3. Han är 94 år nu och jag har observerat hur äldre människor ofta blir väldigt auktoritetstroende och tillitsfulla på äldre dar.

  Även Noam Chomsky, som aldrig tidigare litat på de massmördande oligarkernas krigshetsande medier, litar plötsligt blint på deras propaganda om de plötsligt börjar marknadsföra ett s.k. “vaccin” stenhårt. https://www.independent.co.uk/tv/news/noam-chomsky-calls-for-unvaccinated-to-be-isolated-from-society-b2182947.html

 4. Noam Chomsky har länge varit en av mina idoler. Men när han började lita på covidvaccinernas företrädare, och kom med mycket grova utfall mot de som inte lät sig vaccineras, tänkte jag att han är väldigt väldigt rädd för döden. Han tappade ju, av någon orsak, allt sitt tidigare omdöme.

 5. Det som är mitt huvudintresse är just media. Jag anser att media styr oss och vårt tänkande. Med perfekta medier, eller perfekt mediemångfald, skulle problemen lösa sig av sig. Då skulle problem kunna lyftas fram av vem som helst och bli uppmärksammade i media. Vi skulle också få en sann och nyanserad verklighetsbild, med vars hjälp vi själva fick bedöma hur vi ska ta ställning i olika frågor.
  Att komma till perfekta medier är alltså enligt mig grundproblemet.
  För att argumentera för perfekta medier läste jag Jürgen Habermas bok enlig ovan. Den var dock ett blindspår vad gäller media men bra vad gäller tanken om deliberativ demokrati. Deliberativ demokrati är ett mycket bra demokratiskt ideal samt argument för perfekta medier.
  Idag fick jag hem boken Epistemisk orättvisa, av Miranda Fricker. Den behandlar hur människors eventuella kunskap utsätts för fördomar beroende på social position. Människor i en lägre social position anses inte trovärdiga.
  Detta tycker jag stämmer perfekt med media och snacket om konspirationsteorier. Medias, politikers och experters påståenden anses sanna och trovärdiga medan de sanningar pöbeln framför avfärdas som konspirationsteoretiker.
  Filosofiska rummet hade ett program om boken
  .
  En annan bok, som jag fick hem häromdan, Det anständiga samhället. För en värdighetens politik av Avishai Margalit belyser (som jag förstått det av baksidestexten) den utsatthet och de kränkningar vi utsätts i av myndigheter och samhälle. Den kan man också koppla till media.

  Nu ska du inte tro att jag läser så här relativt avancerade böcker generellt. Men just nu känner jag hur enormt härligt det är att få stimulera hjärnan med lite mer avancerat tänkande än jag brukar syssla med.

  Av allt detta vill jag bygga en kunskapsbas för att skriva en bok om media och journalistik. Projektet kommer aldrig att bli av – eftersom jag är för lat och ofokuserad – men faktainsamlandet och tänkandet pågår ständigt. En bok kan få en gnutta mer genomslag än att skriva på nätet. Åtminstone fick Anders R Ohlssons bok Lögn, förbannad lögn och journalistik när den kom ut. Men det var ju andra tider då. Hämta Lögn, förbannad lögn och journalistik som pdf här.

  I övriga har jag inget hopp utan funderar mer på att sluta engagera mig. Faktum är ju allt människor i allmänhet (>90%) är så jävla oengagerade och dumma i huvudet att de inte förtjänar att man bryr sig om deras liv och leverne. Och mitt engagemang leder inte till lycka för mig, utan enbart till depression och ångest. Så jag funderar numera ständigt på varför jag är så dum att jag engagerar mig för andra.
  Mitt liv är i grunden så bra som jag realistiskt kan tänka mig. Jag är fullt nöjd. Däremot drar mitt engagemang ner mig, samt mina ständigt ökade kunskaper om samhället, välden och allt utanför min lägenhet .

 6. Jo. Jag tänker att de kan ha förlorat sin själ, eller att en mental sjukdom eller demon har greppet över dem, men det är förmodligen fulmedia-indoktrinering som är demonen, tror jag.

  Men så märker jag ibland att det kan finnas en själ djupt där inne, under fasaden av olycka, fulmedia-indoktrinering, ilska och rädsla, en själ som faktiskt förtjänar att räddas. Jag möter människor ibland som jag läker smärta på med kraft från Yehoshuah [Jesus]. Jag ser på dem att det har direkt effekt djupt in i deras själ. Det är ofta omvälvande för dem och det ger mig glädjetårar när jag tänker på det. Jag har själv fått uppleva det, så jag vet hur omvälvande det är.

  Ofta i min meditation får jag en känsla av att allting är alldeles perfekt. De som väljer negativiteten (eller satans uppmaningar) bestraffas, ibland direkt, ibland efter en tid. Ofta är folk inte uppmärksamma, lyssnar inte på varningar, bryr sig inte, är inte engagerade men döda i själen. Dem kommer rovdjuren sannolikt att plocka först, precis som i djungeln. Om de skadas så blir det en lärdom att börja lyssna.

  Vissa av dem kommer få lida svårt innan döden inträder. Kanske har de förtjänat det? Är det detta som är det verkliga “helvetet”? Tänker på alla som jag varnat. De som lyssnade med öppenhet, var vaksamma, skeptiska och ödmjuka inför evidensen, de har nog ökat sin chans till både överlevnad och fortplantning.

  Vi måste se vårt engagemang som en gåva, som gör att vi hjälper oss själva, samt de som förtjänar att bli hjälpta, att överleva och att leva gott och att göra gott!

  Lycka är en attityd som jag håller extra hög under den mörka perioden genom ljusterapi. https://www.clasohlson.com/se/Ljusterapilampa-Beurer-TL20-LED/p/44-3870 och genom att nå ut och försöka hjälpa andra. Ljusterapin har en enormt god effekt på mig, efter bara två dagars användning. 30 minuter/per dag middagstid. Ca 20 centimeters avstånd från ögonen. När jag glömmer bort det så blir det inte bra.

  Tycker inte alls att du är dum som engagerar dig för andra. Tvärtom är du en hjälte varje gång du gör det. Belöna dig själv, mentalt! Det gäller dock att hjälpa på rätt sätt! Man ger inte en alkoholist alkohol, liksom.

  Jag har ofta misslyckats med att hjälpa andra. Jag har t.ex. misslyckats i flera år att skapa en bred ordentlig valsamverkan, men eftersom jag ser den teoretiska potentialen att förändra många saker, inkl. media-situationen, genom lagstiftning, så vill jag inte släppa denna tanke.

  Jag skulle bli väldigt glad om du skulle vilja hjälpa mig. Fundera på saken, meditera och gör ljusterapi i två dagar innan du svarar! 😉

Lämna en kommentar